Mycket att tänka på när du hyr ut bostad

Sugen på att hyra ut bostaden och tjäna en extra slant i sommar? Efterfrågan är stor på både stugor och lägenheter – men se till att ta reda på vad som gäller innan hyresgästen gör entré.

ANNONS
|

Semestertider närmar sig, och det börjar bli läge att annonsera ut vad du har. Men innan jakten på hyresgäster startar finns en rad saker att hålla koll på – oavsett om du tänker hyra ut för en längre period eller under några enstaka dagar via uthyrningssajter som Airbnb.

Vem bestämmer?

Husägare avgör naturligtvis frågor om uthyrning själv. För lägenhetsinnehavare ser det däremot annorlunda ut. Den som vill hyra ut en hyresrätt behöver värdens tillstånd – och en bostadsrättsinnehavare ska alltid fråga styrelsen.

- Man ska prata med sin förening, eftersom man inte får hyra ut sin lägenhet utan tillstånd. Börja där, säger Ulrika Blomqvist, vd på organisationen Bostadsrätterna, och fortsätter:

ANNONS

- Det kan finnas en policy som säger att det är okej att till exempel hyra ut under sommaren, men att man ska då meddela sin förening vem som hyr och se till att den personen följer de ordningsregler som finns.

Stöld och misskötsel

Innan du hyr ut bör du också kolla din hem- eller fritidshusförsäkring, säger Håkan Franzén som är försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

- Ta reda på vad som gäller, i vissa bolag kan man få betala lite högre premie.

En försäkring täcker både brand och vattenskador. Något skydd mot hyresgäster som missköter sig kan du däremot inte räkna med, enligt Franzén.

- Den som släpper in någon i sin bostad ska vara medveten om att man själv står för risken om denne stjäl eller slår sönder saker.

ANNONS

Tusentals kronor

Hyresnivån är såklart A och O för både dig och din hyresgäst. Men går det verkligen att tjäna tusentals kronor i veckan på att hyra ut?

Det beror på. Du kan inte ta ut mer i hyra för en hyreslägenhet än vad du själv betalar plus ett mindre tillägg för till exempel det faktum att bostaden är möblerad. För hus och bostadsrätt gäller att hyran enligt lag inte får "påtagligt överstiga" kapitalkostnaden och driftskostnaderna du själv dras med.

- Man har rätt att ta ut en kostnadsbaserad hyra, så länge man håller sig inom ramen för lagen, säger Ulrika Blomqvist.

Ett riktvärde är helt enkelt att man kan ta ut fyra procent av bostadens marknadsvärde per år, utöver kostnader för drift och slitage.

Via skatten har du nuförtiden dock möjlighet att tjäna en slant. Fribeloppet är 40000 per år, och sedan får du dra av 20 procent – vilket innebär att du får tjäna 50000 kronor om året i hyresintäkter, utan att betala skatt.

TT

Fakta: Det här gäller vid uthyrning

Om du vill hyra ut en bostadsrätt:Du behöver styrelsens tillstånd för att hyra ut. Hyrans storlek kan du och hyresgästen komma överens om, men den bör inte överstiga kapitalkostnaden och driftskostnaderna för bostaden.

Kapitalkostanden beräknas utifrån en skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.

Om du vill hyra ut en hyresrätt:Kräver värdens tillstånd. Förstahandshyresgästen får ta ut samma hyra som denna själv betalar, samt lägga på cirka 10-15 procent om hyresrätten är möblerad.

Om du vill hyra ut din villa och fritidshus:

Du och din hyresgäst bör utöver hyra avtala om särskild ersättning för kostnader som rör uppvärmning, vatten, el och avlopp.

Källa: Hyresnämnden, Villaägarnas riksförbund

Fakta: Räkna ut en skälig hyra

Så här räknar du ut en marknadsliknande hyra för bostadsrätt:

(Bostadens marknadsvärde x skälig avkastningsränta/12+ Driftkostnader

= Maxnivån av marknadsliknande hyran

Exempel:

(3 000 000*0,04)/12 + 1 900 = 11 900 kr

Källa: Regeringen (2013), jagvillhabostad.nu

Fakta: Hyr ut – steg för steg

Hyra ut på egen hand eller ta hjälp av uthyrningsförmedling? Det finns hjälp att få, men kostar en slant extra.

Kolla upp vem det är du vill hyra ut till. Börja med att be om att få se legitimation.

Upprätta ett hyresavtal med regler för vad som gäller. Var noga med uppsägningstiden.

Rädd om mormors gamla tavla? Upprätta en inventarielista på de ägodelar som du lämnar kvar i bostaden.

Deposition? Det är bra att ha om något går sönder. Glöm inte att lämna kvitto – och att lämna tillbaka vid avflyttning.

Glöm inte: Du måste betala skatt och deklarera för det som du tjänar när du hyr ut din bostad.

Källa: Skatteverket, omboende.se

ANNONS