Den mutanklagade förre säljchefen vid svenska Bombardier har emigrerat till Ryssland i väntan på ny rättegång. Här syns han vid en häktningsförhandling i Stockholms tingsrätt i fjol. Arkivbild.
Den mutanklagade förre säljchefen vid svenska Bombardier har emigrerat till Ryssland i väntan på ny rättegång. Här syns han vid en häktningsförhandling i Stockholms tingsrätt i fjol. Arkivbild.

Mutanklagad vid Bombardier har utvandrat

Svenska Bombardiers tidigare säljchef har emigrerat till Ryssland. Frågan är därför om han kommer att kunna ställas inför Svea hovrätt för misstänkta miljardmutor.

ANNONS

Den 38-årige ryske medborgaren, som var anställd vid Bombardier Transportation i Stockholm, ställdes i fjol inför rätta i Stockholms tingsrätt för misstänkt grovt mutbrott i samband med en miljardaffär om signalsystem till järnvägen i Azerbajdzjan. Säljchefen förnekar brott och friades. Åklagarsidan anser dock att domen var felaktig och överklagade till hovrätten. Där är en ny rättegång planerad till januari 2019.

Men 38-åringen emigrerade den 27 mars tillbaka till Ryssland, visar Skatteverkets folkbokföring. Han har också nyligen sålt sin bostad och sitt fritidshus i Stockholmsområdet, enligt mäklares uppgifter.

Fler chefer misstänks

Eftersom mannen friats av tingsrätten har han ingen skyldighet att stanna i Sverige, men frågan är om han kommer att infinna sig frivilligt till en ny svensk rättegång och riskera ett långt fängelsestraff. Ryssland överlämnar heller inte ryska medborgare.

ANNONS

Det finns en risk att säljchefen inte dyker upp till rättegången, medger åklagaren Thomas Forsberg.

- Men han vill väl antagligen bli rentvådd. Det borde ligga i hans intresse att komma, säger han.

38-åringens advokat Cristina Bergner kommenterar inte frågan. Det vill inte heller företaget. Den förre säljchefen "är inte längre anställd hos Bombardier", skriver bolagets talesman Ludovic Saint-Pol kort.

Mutbrottsutredningen stannar dock inte vid 38-åringens roll. Den fortsätter mot flera höga chefer inom svenska Bombardier.

Ryska räder

Affären i Azerbajdzjan är värd 2,7 miljarder kronor, en upphandling som ett konsortium med den svenska grenen av Bombardier Transportation vann 2013, och där 38-åringen var en av dem som företrädde företaget. Han åtalades misstänkt för att ha mutat en lokal tjänsteman för att vinna kontraktet.

TT och SVT:s Uppdrag granskning kunde i mars i fjol också visa att Bombardier inom ramen för affären sålde signalsystem till sig självt med ett brevlådeföretag, Multiserv Overseas, som mellanhand. Multiserv, med band till ryska, ljusskygga affärspartners, lade på över en halv miljard kronor – 450 procent – till synes utan att göra någonting för pengarna.

ANNONS

Rysk polis genomförde också nyligen räder mot Bombardier i Moskva, med koppling till samma ryska affärsmän.

Bombardier förnekar brottsliga affärer.

TT

Fakta: Mutmisstänkt miljardaffär

2013 vinner ett konsortium med Bombardier Transportation i Stockholm uppdraget att modernisera signalsystemet längs 50 mil järnväg i Azerbajdzjan. Enligt åklagare sker det tack vare mutor. Det förnekas av bolaget.

Den ryske förre säljchefen vid svenska Bombardier mutade, tillsammans med andra chefer, enligt åklagaren en tjänsteman vid den azerbajdzjanska järnvägsmyndigheten som också företrätt en lokal partner. Denna partner, Trans-Signal-Rabita, kan dra in upp till 800 miljoner kronor på affären.

En mellanhand, brevlådeföretaget Multiserv Overseas företräds av Bombardiers ryska partners. Det lägger på över en halv miljard kronor på affären, men tycks inte göra något för pengarna.

Kontraktet är sammanlagt värt 2,7 miljarder kronor.

Bombardier är en kanadensisk koncern men dess verksamhet i Stockholm säljer järnvägsutrustning och ansvarar för marknaderna i Norden och forna Sovjetunionen.

ANNONS