Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Musiker höjer livskvaliten och ska få betalt för det

Musiker ser faktiskt till att vi får mening till våra liv. Jag förstår att jag kanske låter pretentiös, men jag skriver detta på största allvar. Det är dags att ge musiker den lön de förtjänar, skriver Susanna Sundström.

En dag ska jag skriva om musikers usla villkor, en dag ska jag publicera en text om hur värdefullt ert arbete är, ni förtjänar så mycket mer”, sa jag till min klarinettlärare på operan i Göteborg när jag var sexton. Mellan tragglande av skalor och diskussioner om hur Mozarts klarinettkonsert bäst skulle spelas brukade jag och min lärare prata om livet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För mig har musik alltid haft en stor plats, kanske är det den grundpelare som format mig mest. Jag är så outsägligt tacksam över att vara med i musikvärlden som för mig mest kan beskrivas som en sekt. Jag är frälst av den gemenskap som skapas kring konstformen och ord som tolkas med toner. Jag tillber kompositioner och finner ro i musiker som kan framföra dem rakt in i min själ. Ett mål med mitt långsiktiga sparande är att ha råd att resa och uppleva dem.

NÄR FRILANSJOURNALISTLÖNEN SINAR är saxofonen och stämbanden mina trotjänare som ger mig mening och lön. Jag ska väl inte säga att jag har det knapert, men det finns andra musiker som förtjänar så oerhört mycket mer pengar än vad de får i dag. Min klarinettlärare tjänade mindre än en lågavlönad högstadielärare för att jobba heltid som orkestermusiker. Tidiga morgnar med barnen, evigt övande, hundratals repetitioner och flera konserter i månaden gjorde att privatlektioner var ett måste för att få familjelivet att gå ihop.

Min vän som jobbar som studiomusiker fick 60 000 kronor av ett skivbolag för att få jobba dygnet runt i studion i ett och ett halvt år. Det är en månadslön på 3 300 kronor. Givetvis fick vännen provision, men långt ifrån tillräckligt för att betala en hyra. När min kör ska göra ett gig på ett stort evenemang blir vi ibland erbjudna 500 kronor. Då tackar vi vänligt men bestämt nej. Även om insatsen tar 15 minuter och repertoaren är inövad så tar förberedelserna inför ett sådant upplägg sällan mindre än fem timmar.

För 20 personer blir timlönen fem kronor per person. En av mina Stockholmsvänner spelade på en av Sveriges festivaler och repeterade flera veckor för en lön i form av tacksamhet och lite bättre renommé. Det är orimligt, men en branschregel och verklighet för många välutbildade musiker.

JAG SKYLLER INTE på arbets- och uppdragsgivarna. Det här faller inom ett annat problemfält. Musiker är eftertraktade och branschen är oerhört konkurrensutsatt, vilket enligt marknadsekonomin gör att lönerna är låga. Dessutom förväntas många musiker spela gratis och många amatörer ställer upp för struntsummor, vilket sänker lönerna ytterligare.

Frälst av musik och musiker uppmanar jag er att sluta ge för lite tillbaka till en yrkesgrupp som lägger ner oräkneliga timmar för att kunna förgylla ditt bröllop, dop, evenemang eller fest. Förringa dem inte. Och du som ställer upp gratis för att det är kul måste sluta med det. Du förstör för de etablerade och din framtida karriär. Kompetenta musiker förtjänar bättre. Behöver du en måttstock för arvodering – utgå från en it-konsults lön. De gör också ett oumbärligt jobb när de ser till att din teknik fungerar. Men musiker ser faktiskt till att vi får mening till våra liv. Jag förstår att jag kanske låter pretentiös, men jag skriver detta på största allvar. Det är dags att ge musiker den lön de förtjänar.

JAG VILL AVSLUTA med en uppmaning: gå på en konsert och fundera sedan efteråt på vad du fick för pengarna. Ett par timmar med levande musik kan verkligen höja vår livskvalitet. Musiken ger oss upplevelser och minnen för livet. Och om du trots allt tycker att biljetterna är för dyra: betala åtminstone din kyrkoskatt och njut av några av de fantastiska konserter som bjuds i landets kyrkor. I kyrkan har dessutom en stor del av Sveriges musikelit skolats helt avgiftsfritt.

Något värdefullt att bidra till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.