Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Behöver bli tydligare – nye vd:n Ingvar Larsson framhåller behoven av att tydliggöra koncernens varumärke. Bild: Bertil Ericson/TT

MQ rasar på börsen

En sjunkande omsättningen och röda siffror i resultaträkningen – krisande MQ visar sämre siffror än vad man redan varnat för. Bolaget sjönk 15–20 procent vid Stockholmsbörsens öppning. Nye vd:n betonar nu satsning på digitalisering för att vända utvecklingen.

Göteborgska modeföretaget MQ, med kedjorna MQ och Joy, gick ut med en vinstvarning i augusti där man uppskattade att rörelseresultatet för koncernen skulle landa på låga två miljoner kronor. När nu kvartalsrapporten för det fjärde kvartalet för bolaget blir offentligt, man har ett brutet räkenskapsår, så blir det ännu lägre: -8 miljoner kronor. Det kan jämföras med 33 miljoner kronor samma period i fjol.

Bolagets ekonomi- och finanschef, Tony Siberg, förklarade på en press- och analytikerkonferens att det än sämre resultat dels rör en engångspost när man stängt en Joybutik, och dels att avslutningen av kvartalet blev sämre försäljningsmässigt än förväntat – höstförsäljningen i slutet av augusti kom inte igång, där vädret var en faktor.

Omsättningen sjönk också, från 467 miljoner kronor i fjol till 445 kronor fjärde kvartalet i år. Även bruttomarginalen – nyckeltalet som visar hur stor del av försäljningen som återstår för att täcka till exempel löner och övriga rörelsekostnader – sjönk och även kassaflödet.

LÄS MER: Joy – en källa till glädje för krisande MQ

Varm sommar påverkade

Ser man till MQ:s helårssiffror – alltså från september i fjol till augusti i år – så visar man också en sjunkande omsättning och en försäljning i jämförbara butiker som sjönk med sex procent, vilket är lägre än branschsnittet. Rörelseresultatet landade på 51 miljoner kronor att jämföra med 124 miljoner året innan.

Nye vd:n Ingvar Larsson, som tillträdde 20 augusti och bara hann jobba två arbetsveckor av det kvartal han redogjorde för, hade följande att säga om modekoncernens utveckling på press- och analytikerkonferensen:

– Sammanfattning av helåret är att det varit ett utmanande år, med ett svagt resultat för MQ-koncernen. MQ-kedjan utvecklas negativt under året. Vi ser en underprestation av egna varumärken under våren och sommaren. Vi får också en högre realisationsgrad kopplad till sommarrean och en fördröjd start av både höst- och vårsäsongen om vi tittar på helårsperioden.

– Joykedjan har å andra sidan en bibehållen försäljning men samtidigt också ett minskat resultat. Försäljningen här är bättre än marknaden, vi har sett ett ökat besöksantal i Joybutikerna.

En positiv siffra i rapporten var minskade kostnader, konstaterade han:

– Vi har god kostnadskontroll i hela koncernen. Vi har aktiva fortsatta hyresförhandling om våra butiker och vi gör löpande översyn av våra butiksavtal och vårt butiksnät. Vi har korta och flexibla avtal.

På frågan från analytiker ifall koncernen kommer att tvingas en större mängd butiker på grund av dålig lönsamhet, svarade vd:n nekande, men upprepade att man ständigt ser över butiksnätet.

Digital satsning

Han kommenterade också hur koncernen ska satsa för att vända utvecklingen. Precis som GP har skrivit tidigare så satsar man starkt på digitaliseringen av handeln och butikerna. Inte minst viktigt är en ny e-handelsplattform – den nuvarande digitala kanalen var svårnavigerad, attraherade inte kunder som den skulle behöva och var dessutom svår att använda för personalen, förklarade han.

Som en konsekvens av det svaga bokslutet och behovet av att satsa digitalt så beslutade styrelsen att inte lämna någon utdelning till aktieägarna, förklarade han också.

Bland andra viktiga fokusområden hör att presentera sortimentet tydligare, ha personlig försäljning och förstärka modeföretagets varumärke – bolaget håller på att rekrytera en ny marknadschef.

Bolagets aktie sjönk starkt på Stockholmsbörsen i den inledande handeln, över 18 procent vid öppningen och senare undre förmiddagen låg kursen på -13 procent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.