Mp: "Stoppen gynnar samarbetet"

ANNONS
|

- Händelsen stärker möjligheterna till en gemensam energipolitik eftersom det finns en skiljelinje inom socialdemokraterna och detta stärker avvecklarna i partiet, säger Peter Eriksson.

Han poängterar att partierna har en samsyn när det gäller att kärnkraften ska avvecklas, men att det kan finnas olika uppfattningar om hur snabbt detta ska gå.

Till stötestenarna kan höra att den socialdemokratiska regeringen visserligen stängt Barsebäck, men att man samtidigt godkänt moderniseringar och ett högre effektuttag på andra kärnkraftverk.

- Det är ett problem som gör att vi förlänger livslängden på kärnkraften när vi egentligen måste satsa på utveckling av andra energikällor, säger språkröret. Hade man investerat samma pengar i vindkraft hade det gett stora mängder energi.

ANNONS

Vänsterledaren Lars Ohly delar Erikssons uppfattning om saken och betonar att effekthöjningen var ett regeringsbeslut som vänsterpartiet aldrig stått bakom, eftersom det riskerar att "låsa in" landet i kärnkraftsberoende.

Miljöminister Lena Sommestad gillar dock inte kopplingen:

- Effekthöjningen på exempelvis Ringhals har inget som helst att göra med Barsebäck. Vi har bara godkänt en ansökan från bolaget enligt gällande lagstiftning, och vi har ju inget intresse av att kraftverken drivs ineffektivt så länge de finns kvar.

Annars talade den gamla linje 3-anhängaren Lena Sommestad gärna om avveckling i går.

- Det som hänt i Forsmark ska inte få hända - men det bekräftar att vi har en riktig linje, säger hon. Kärnkraften är inte en hållbar energikälla för framtiden.

Hon avvaktar dagens besked från Kärnkraftsinspektionen som ska behandla riskerna för incidenter av samma typ som i Forsmark vid andra reaktorer i landet. Samtidigt säger hon att en större utredning av säkerheten kan visa sig nödvändig framöver - ett krav från både v och mp.

- Det kan vara aktuellt med en bred översyn. Men incidenten handlar om materialfel och är något som kraftverkens ägare ansvarar för. Det väcker frågor om bolagen jobbar på rätt sätt och om vi utövar vår kontroll av dem på rätt sätt.

ANNONS
ANNONS