Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderna har nu ansökt om ett så kallat nödgodkännande av sitt vaccin både i USA och i EU. Vaccinet kan börja användas tidigast den 21 december, uppger bolaget. Bild: Hans Pennink
Moderna har nu ansökt om ett så kallat nödgodkännande av sitt vaccin både i USA och i EU. Vaccinet kan börja användas tidigast den 21 december, uppger bolaget. Bild: Hans Pennink

Modernas vaccin 94 procent effektivt

Modernas vaccinkandidat visar 94 procent effektivitet, enligt en slutanalys efter läkemedelsjättens fas 3-studie. Nu ansöker bolaget om ett godkännande både i EU och USA, med förhoppningen att kunna börja vaccinera redan i december.

Med detta blir det Moderna det andra bolaget att ansöka om ett godkännande av sitt vaccin både i USA och i EU.

"Vi anser att att vårt vaccin blir ett nytt och kraftfullt verktyg för att ändra kursen på den här pandemin och hjälpa till att förebygga sjukdomar och död", säger Modernas vd Stephane Bancel i ett pressmeddelande.

Läkemedelsbolaget hoppas kunna starta vaccinationerna redan under december månad.

LÄS MER: Experterna om biverkningar och vaccinet mot covid-19

LÄS MER: Pfizer söker godkännande för vaccin

I studien ingick 30.000 personer och av de 196 personer som drabbades av covid-19 fanns 185 personer i den grupp som inte fått vaccin, utan ett placebo.

Enligt Moderna ska vaccinet ha uppvisat samma effektivitet oavsett etnisk tillhörighet, ålder eller kön på de som ingått i testgruppen.

Sverige kommer få ta del av vaccinet

Om man nu får ett godkännande uppger Moderna att man planerar att ha ungefär 20 miljoner doser tillgängliga på den amerikanska marknaden före årets slut. Under 2021 är förhoppningen att kunna producera mellan 500 miljoner och en miljard doser.

Moderna är ett av de bolag som EU-kommissionen och därmed Sverige skrivit avtal med som leverantör av potentiella vaccin. För EU:s del handlar det om 80 miljoner doser med en option på ytterligare 80 miljoner.

LÄS MER: Astra Zenecas vaccin nådde första målet

Tidigare har amerikanska Pfizer och tyska Biontech lämnat in ansökan om godkännande för sin vaccinkandidat till amerikanska FDA. Detta efter att bolagen kunnat meddela att deras vaccin har en effektivitet på 95 procent.

Enligt Financial Times räknar de med att kunna börja vaccinera i mitten av december.

Förra veckan kunde även Astra Zeneca gå ut med preliminära fas 3-data för sin vaccinkandidat mot covid-19. Två olika doseringsstrategier‚ som visade 90 respektive 62 procent effekt, gav en effekt på 70 procent i genomsnitt.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.