Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Modern industri behöver robotar som är flexibla

På Chalmers utvecklar studenter och forskare framtidens smarta industrirobotar. De kan kommunicera med varandra, samarbeta med människor och byta arbetsuppgift när de mänskliga kollegorna går och fikar.

– Det vi ser komma nu är robotar som får ögon och öron, säger Martin Fabian, professor i automation.

Den gråa robotarmen fattar tag om en blå markeringspenna och målar varsamt en spiral på sistaårsstudenten Amr Salems anteckningsblock. Amr står bredvid med blicken fäst vid sin laptop. Han konstaterar att resultatet blev lyckat. Roboten tryckte pennan mot pappret med exakt så hårt tryck som krävdes, utan att pennan gick sönder. Det som kan tyckas som en simpel uppgift i en tid när det då och då larmas om en framtid där robotar tar över är för industrin ett genombrott – en robot som utför en precisionskrävande uppgift sida vid sida med en människa.

VI BEFINNER OSS i produktionssystemlabbet på Chalmers där studenter och forskare inom området automation arbetar tillsammans för att ta fram framtidens industrirobotar. Här sitter studenter och doktorander bakom datorskärmar och programmerar olika kommandon med hjälp av avancerad matematik. Då och då vaknar en robotarm till liv och utför en uppgift – sträcker sig efter en penna eller förflyttar sig i rummet.

Lite längre bort står ett par stora, orangefärgade robotar, tysta och orörliga bakom ett tjockt skyddsglas. Det är den typen av robotar som används inom industrin i dag, förklarar forskningsledaren Martin Fabian.

– De här gamla robotarna är man tvungen att stänga in i burar av säkerhetsskäl eftersom de inte stannar om de kör in i någonting, exempelvis en människa. Det vi ser komma nu är robotar som kan samarbeta med människor, maskiner som får allt större förmåga att hämta in information. Som får ögon och öron genom användning av sensorer och kameror, säger Martin Fabian.

DEN NYA TYP  bara att komma industrin till gagn. Enligt Martin Fabian kan den här typen av robotar även användas inom flera andra områden, till exempel sjukvården:

– Vi har ett kommande problem med en åldrande population, där ser vi definitivt möjligheter att robotar kommer att kunna hjälpa till. Men allt är inte bara robotar. Kanske kan vi inom en snar framtid även få hjälp med matinköpen.

– Automation handlar även om automatisering av rena datorprogram, till exempel program som snackar med kylskåpet och håller koll på hemleverans av mat, säger Martin Fabian.

Fördjupa dina kunskaper på GP Live

 

GP Live är journalistik på scen. Den 8 nov anordnas ”AI – den fjärde industriella revolutionen” på Auktionsverket Kulturarena, där näringslivsreportrarna Marie Kennedy och Valdemar Lönnroth intervjuar forskare och experter om artificiell intelligens och framtidens jobb.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.