LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson oroar sig för att den avdragsgilla fackavgiften ska stoppas av oppositionen. Arkivbild.

Moderaterna släpper igenom fackavgiften

Sverigedemokraterna är emot avdragsrätten på fackföreningsavgiften. Det är i princip allianspartierna också som därmed tillsammans skulle kunna stoppa regeringens förslag. Men Moderaterna tänker inte bryta ut delar ur budgeten.

Återinförd avdragsrätt på fackföreningsavgiften är ett av regeringens paradnummer i budgeten som lades fram härom veckan. Men formellt måste regeringen lägga fram en särskild proposition om fackavgiften eftersom den inte hinns med i budgetpropositionen. Därmed skulle SD och Allianspartierna kunna rösta bort den frågan.

- Vi har fått oroväckande signaler om att SD inte kommer att ställa sig bakom den rättvisereformen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

I samband med partiernas skuggbudgetar som presenterats i veckan visade det sig att den samlade oppositionen är emot den skattemässiga avdragsrätten på fackavgiften.

Kör inte in i kaklet

Men M-ledaren Ulf Kristersson tänker inte köra "ända in i kaklet" i den frågan. För trots att Alliansen och SD skulle kunna stoppa avdragsrätten kommer det inte att ske. Moderaterna låter hälsa att: "Elisabeth Svantesson (M:s ekonomisk-politiska talesperson) har varit tydlig med att vi ska betrakta budgeten som en helhet. Principiellt finns ingen skillnad mot detta och ISK".

- Det är ju förstås en glädjande nyhet som TT kommer med, säger LO-basen.

I torsdags sade M-ledaren Ulf Kristersson att Moderaterna inte kommer att blockera regeringens förslag på höjd skatt på sparkontot ISK, som också kommer att röstas om vid ett senare tillfälle, och något som SD sagt sig villiga att lägga en särskild motion om.

Centern är mer svajig om fackavgiften:

"Vi kommer att ta ställning till proppen när den kommer", hälsar partiets pressfolk.