Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

MQ:s vd Ingvar Larsson. Bild: Jessica Gow/TT
MQ:s vd Ingvar Larsson. Bild: Jessica Gow/TT

Modekedja sätts i konkurs – har fyra butiker i Göteborg

MQ:s dotterbolag Joy, med fyra butiker i Göteborgsområdet, ansöker om konkurs. Det meddelar man i ett pressmeddelande på onsdagen.
– Detta är givetvis ett väldigt sorgligt beslut att fatta, säger MQ:s vd Ingvar Larsson i en skriftlig kommentar.

Modekedjan Joy kommer att ansöka om konkurs vid Göteborgs tingsrätt under onsdagen. Orsaken uppges vara långvariga problem med lönsamheten.

"MQ bedömer Joys likviditetsposition som ohållbar för gruppen och givet omständigheterna finns inget annat realistiskt alternativ för Joy annat än att ansöka om konkurs", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Joy har fyra butiker i Göteborgsområdet: en i Nordstan, en på Frölunda Torg, en på Kungsgatan och en i Mölndals galleria. Totalt i Sverige rör det sig om 39 butiker, enligt kedjans egen hemsida.

– Detta är givetvis ett väldigt sorgligt beslut att fatta, speciellt eftersom vi har sett en ökning i försäljningen av vårkollektionen på sistone, vilket visar potential i delar av verksamheten. Trots omfattande förbättringsåtgärder har det inte varit något, och därför är vi nu tvungna att fatta detta beslutet, säger MQ:s vd Ingvar Larsson i en skriftlig kommentar.

Också MQ har det tufft, coronakrisen gör inte saken bättre även om det inte syns i siffrorna ännu. Redan tidigare blöder klädkedjan kraftigt och ledningen har också försökt stuva om i organisationen och byta namn till Marqet.

LÄS MER: Kämpande MQ byter namn och blir Marqet

Förlusten före skatt landade på 287 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets andra kvartal, avslutat i februari. Det var ändå klart bättre, jämfört med förlusten på 529 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare. Resultatet tyngs av en nedskrivning av immateriella tillgångar på 192 miljoner kronor.

Försäljningen under kvartalet föll till 382 miljoner kronor, ned från 424 miljoner.

Ägarna föreslår nu en nyemission av aktier som ska dra in 250 miljoner kronor till bolaget. Knappt 50 procent av ägarna har lovat rösta för nyemissionen på den extra bolagsstämman 20 april.

LÄS MER: Butik stängde i Nordstan – nu är ersättaren klar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.