GP:s Eva Wieselgren skriver och bloggar om teknik och trender.
GP:s Eva Wieselgren skriver och bloggar om teknik och trender.

Mobiltips: Så kommer du i gång med apparna

ANNONS
|

Appar är små program till mobiler och plattor. Att ha en smartphone och inte ladda ned appar är dumt. Så sätt igång.

För android måste du ha ett konto hos Google, har du gmail har du det redan. Affären heter Google Play och finns oftast förinstallerad. Ofta finns också en affär från mobiltillverkaren, med special anpassade appar för just den mobilen. Registrera dig där med, där kan finnas bra grejer. Google Play finns även på google.com/play. Du kan handla en app i datorn och skicka appen till mobilen.

När du handlar hos Google Play gör du din affär direkt med apptillverkaren. Du får pengarna tillbaka om du avinstallerar appen inom två timmar.

ANNONS

Det finns andra appaffärer för android ute på nätet också, men se upp. Det finns luriga androidappar i omlopp som låtsas vara populära spel men innehåller skadlig kod.

Appland.se är en svensk affär med androidappar som är pålitlig. Där kan du handla utan kreditkort.

Google har nyss börjat med presentkort i Sverige. Du köper ett plastkort med en kod som du skriver in i Google Play. Sen kan du handla för pengarna.

Om du har Tre, Telenor eller Tele 2 som operatör kan du också betala för appar via mobilräkningen.

För iphone ochipad hämtar du appar inifrån din enhet, från App store, en blå ikon med ett A som finns förinstallerad. Du kan också köpa appar från programmet Itunes idatorn. Du måste ha ett Apple-ID för att kunna hämta appar.

Det går att hämta gratisappar utan att registrera något kreditkort om du skapar ditt Apple-ID i din iphone eller ipad och väljer betalningsmetod INGEN. Men appar som är bra brukar kosta några kronor, så det är smart att registrera en betalningsmetod. Vill du inte använda kreditkort kan du köpa presentkort för App store, det finns i många kiosker och varuhus.

När du handlar i App store gör du din affär med Apple. Apptillverkaren får inga uppgifter om dig. Känner du dig lurad ska du kontakta Apples support och be att få pengarna tillbaka.

ANNONS

För Windows phone handlar du i Store som har en ikon som ser ut som en shoppingbag med Microsoft-logga. Du kan också handla idatorn på www.windowsphone.com/store

Här finns ibland, men inte alltid, möjlighet att prova betalappar innan du betalar. Du betalar med kreditkort eller med ett Paypalkonto. Du kan också välja att få köpet på mobilräkningen om du har Telenor eller Tele2. Microsoft har digitala presentkort som kan köpas på microsoftstore.com

När du har köpt en app kan du hämta den igen utan att betala på nytt. Många appar är gratis att ladda ned, men har köp inuti appen istället.

Apparna behöver tillgång till olika saker i din mobil för att fungera. Det kan finnas information om detta när du laddar ned appen. Det kan också komma upp frågor när du startar appen om till exempel appen ska få tillgång till dina foton, dina kontakter eller information om din plats. Många appar vill skicka notiser, det går att stänga av om du tröttnar.

Om du inte litar på att apptillverkaren har ärligt uppsåt så ska du inte trycka på ok utan avstå från att ladda ned appen.

ANNONS