Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Leksakstillverkaren Lego och flera andra stora danska exportörer visar på röda försäljningssiffror, vilket driver ned landets BNP-tillväxt. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Missväxt dämpar dansk tillväxt

Sex miljarder danska kronor har sommarens torka kostat Danmarks jordbrukssektor hittills. Ett hårt slag mot landets redan försvagade tillväxt.

Efter flera blomstrande år börjar det att se allt tuffare ut för dansk ekonomi. Den senaste beräkningen från danska Nordea är att landets BNP-tillväxt backar till 1,5 procent i år. Andra bedömare har valt att gå längre än så och ser dansk tillväxt sjunka till 1 procent för 2018.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Äter av tillväxten

De dystra förväntningarna följer bland annat på sommarens extremväder som kommit att skada jordbruken i ett flertal europeiska länder, däribland Danmark.

- Enbart kostnaderna om 6 miljarder danska kronor innebär 0,2 procent lägre BNP, säger Nordeas chefanalytiker Jan Størup Nielsen till TT.

För den lilla exportberoende ekonomin, knappt två tredjedelar av Sveriges BNP, har jordbruket varit centralt för att lyfta landet till rikedom. Hur omfattande skadorna blir för sektorn går ännu inte att säga, men chefsanalytikern ser att konsekvenserna från värmeböljan fortsätter att påverka jordbruket och ekonomin även under 2019.

Torftig export

Det finns dock större problem att tackla, enligt Størup Nielsen.

- Vi har en stagnerande export, vilket för tillväxten i länder som Sverige och Danmark är väldigt viktig.

Skälet till det beror delvis på en stärkt dansk krona gentemot valutorna i Sverige och i Storbritannien, två av Danmarks största exportmarknader. Att importera danska varor har alltså blivit dyrare det senaste året.

Andra sidan av myntet är den försvagade försäljningen av nyckelprodukter såsom vindturbiner och läkemedel. Det har lett till att exportpriserna i Danmark hamnat på efterkälken i relation till importpriserna, vilket också skadar ekonomin, enligt Størup Nielsen.

Allt är inte ruttet i staten Danmark. Den inhemska efterfrågan och hushållskonsumtionen är fortsatt stark och danska bolag investerar mer.

- Vi är bättre förberedda för en lågkonjunktur i dag än vad vi var före finanskrisen 2008.