EU:s justitiekommissionär Vera Jourová. Arkivfoto.
EU:s justitiekommissionär Vera Jourová. Arkivfoto.

Misstänkta penningtvättare svartlistas i EU

Hårdare kontroll väntar för den som vill föra över stora summor från länder som Saudiarabien, Panama och Bahamas. 23 länder ska svartlistas av EU på grund av risken för penningtvätt och terroristfinansiering.

ANNONS
|

"Vi har infört de starkaste penningtvättsreglerna i världen, men vi måste se till att smutsiga pengar från andra länder inte hittar in i våra finansiella system", säger EU-kommissionens justitieansvariga, Vera Jourová, i ett uttalande.

Svartlistningen kommer bland annat att innebära att alla transaktioner med ett värde över 10000 euro – cirka 100000 svenska kronor – med de listade länderna måste genomgå särskilda kontroller.

De utvalda länderna har hamnat på listan eftersom de anses ha "strategiska brister" i antingen sina penningtvättslagar eller när det gäller att finansiera terrorism.

Listan ska nu godkännas inom en månad av både EU-parlamentet och EU:s medlemsländer innan den kan börja gälla.

ANNONS

Från EU-parlamentets gröna partigrupp ges genast tummen upp.

"Med tanke på den enorma lobbyingen vi sett från vissa länder på listan och även från EU-länder så är det skönt att se att kommissionen kunnat hålla nerverna i styr och ta den här kampen mot penningtvätt på allvar", skriver tyske ledamoten Sven Giegold i ett uttalande.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s svarta lista

EU-kommissionen vill sätta upp följande 23 länder och jurisdiktioner på en lista över länder "med svaga system för att bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering":

  1. Asien (9 länder): Afghanistan, Nordkorea, Iran, Irak, Pakistan, Saudiarabien, Sri Lanka, Syrien och Jemen.
  2. Oceanien: (3): Amerikanska Samoa, Guam och Samoa
  3. Nordamerika (5): Bahamas, Panama, Puerto Rico, Trinidad och Tobago och Amerikanska Jungfruöarna.
  4. Afrika (6): Botswana, Etiopien, Ghana, Libyen, Nigeria och Tunisien.

Listan ska inte blandas samman med EU-ländernas separata lista över länder som inte anses samarbeta när det gäller skatteplanering och skatteflykt. På den listan finns för närvarande fem länder: Trinidad och Tobago och Amerikanska Jungfruöarna i Västindien samt Guam, Amerikanska Samoa och Samoa i Oceanien.

Källa: EU-kommissionen, TT.

ANNONS