Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De misstänkta insiderbrotten ska inte ha begåtts i fastighetsföretaget Balder. Bild: PER WAHLBERG
De misstänkta insiderbrotten ska inte ha begåtts i fastighetsföretaget Balder. Bild: PER WAHLBERG

Misstänkta Baldercheferna omhäktade

Balders två toppchefer som misstänks för grovt insiderbrott godkände förlängd häktning under fredagen. Totalt är elva personer misstänkta och ett 40-tal förhör har hållits hittills. Åklagare Pontus Hamilton hoppas kunna presentera beslut i åtalsfrågan efter sommaren.

Under fredagen skulle det har skett förhandling om förlängd häktning för Balders två toppchefer, som nu suttit häktade i fjorton dagar misstänkta för grova insiderbrott.

Åklagaren Pontus Hamilton vid Ekobrottsmyndigheten begärde redan på torsdagen att de skulle stanna i häkte ytterligare två veckor. Detta då man misstänker att de på fri fot kan förstöra för utredningen genom att undanröja bevis.

De misstänkta godkände dock åklagarens begäran på förhand. Därmed blev det inga omförhandlingar på fredagen.

– Tingsrätten har vid det första tillfället kommit fram till att det föreligger sannolika skäl för misstanke och dessutom att det föreligger ett särskilt häktningsskäl, och vid den här tidpunkten i utredningen gör vi bedömningen att det processuella läget inte har förändrats, säger försvarsadvokaten Fredrik Ungerfält, till Di.

Intensivt arbete väntar framöver

Pontus Hamilton säger till GP att drygt 40 förhör hållits med runt 25 personer de senaste två veckorna. Totalt arbetar ett tiotal personer på Ekobrottsmyndigheten med förundersökningen.

Om bevisläget säger åklagaren:

– Det är svårt att gradera, det har i alla fall inte försvagats kan man säga, säger Pontus Hamilton som hoppas kunna presentera beslut i åtalsfrågan tidig höst.

LÄS MER: Ytterligare fyra misstänkta i Balderutredningen

LÄS MER: Beslut om åtal mot Baldertoppar kan komma i höst

En av Balders ledande chefer misstänks nu också för ytterligare grova insiderbrott, enligt den begäran om förlängd häktningstid Pontus Hamilton lämnade in på torsdagen.

Utöver de två häktade personerna är ytterligare nio personer misstänkta för insiderbrott. Samtliga förnekar brott.

Täta band mellan Balder och Collector

Misstankarna om att de båda toppcheferna på Balder gjort sig skyldiga till grova insideraffärer slog ned som en bomb i slutet på maj, både hos fastighetsbolaget men också hos nischbanken Collector, där de misstänkta transaktionerna ska ha gjorts i samband med en vinstvarning i januari. Åklagare Pontus Hamilton vill dock inte uttala sig om vilket bolag det rör sig om.

En av de misstänkta är också styrelseledamot i Collector.

Balder har täta band till Collector Bank, där Balders vd Erik Selin inte bara är storägare utan också styrelseordförande.

I samband med att Baldermedarbetarna häktades sade Erik Selin till GP:

– Jag hoppas att de inte har gjort något medvetet fel. Jag tror verkligen inte det. Men det här är jättesorgligt såklart, säger han.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.