Munskydd som svenska myndigheter har köpt, och två göteborgska bolag har levererat, misstänks ha kopplingar till tvångsarbete i Kina. Arkivbild.
Munskydd som svenska myndigheter har köpt, och två göteborgska bolag har levererat, misstänks ha kopplingar till tvångsarbete i Kina. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Misstänkt tvångsarbete bakom munskydd – som svenska myndigheter köpt

Flera svenska myndigheter har köpt munskydd från ett kinesiskt bolag som misstänks ha kopplingar till tvångsarbete i Kina, rapporterar SVT. Men myndigheterna hänvisar till leverantörerna, Göteborgsbaserade Onemed och Mölnlycke, som har gjort bedömningen att inget tvångsarbete har förekommit.
– Är man villig att ta den risken utifrån internationella rekommendationer som pekar på tvångsarbete och brott mot mänskliga rättigheter? säger Louisa Brown, expert på företagsetik och Kinakännare, till SVT.

ANNONS
|

Sveriges kommuner och regioner (SKR), Försvarsmakten, Socialstyrelsen och Försvarets materielverk (FMV) har alla köpt skyddsutrustning från kinesiska fabriker med misstänkt koppling till tvångsarbete, enligt SVT:s Uppdrag Granskning.

Det handlar bland annat om utrustning som tillverkats av kinesiska Zhende Medical, ett företag som har verksamhet i Xinjiang i Kina, där cirka en miljon muslimska uigurer sitter i fångläger.

Bolaget köper dessutom råmaterial från samma region.

LÄS MER:Smittskyddsläkaren: Använd munskydd när du inte kan hålla avstånd

Experten: ”Man ska över huvud taget inte handla därifrån”

Människorättsorganisationer och experter menar att fångarna i lägren tvingas arbeta i fabriker i regionen – och att det finns risk för att tvångsarbete ligger bakom de munskydd som de göteborgska bolagen har levererat till svenska myndigheter.

ANNONS

Myndigheterna i fråga hänvisar till leverantörernas, Onemed och Mölnlyckes, kontroller av underleverantörer, som inte ska ha påvisat någon förekomst av tvångsarbete. Men Louisa Brown, Kinakännare och expert på företagsetik, ifrågasätter den bedömningen.

– Det är så etablerat nu av oberoende källor att tvångsarbete förekommer i Xinjiang att man över huvud taget inte ska handla därifrån. Du kan inte säkerställa att det inte förekommer, säger hon till SVT.

LÄS MER:Rapport: Uigurer tvångsarbetar på bomullsfält

Bolagen: Förekommer inget tvångsarbete

Jenny Johansson, kommunikationsansvarig på Mölnlycke, skriver i ett mejl till GP att ansiktsmaskerna som Mölnlycke köper från Zhende inte är tillverkade i Xinjiang, och att inte heller råmaterialet kommer därifrån.

”Vi tar naturligtvis det här på väldigt stort allvar och bedriver ett omfattande löpande arbete för att säkerställa integriteten i vår leverantörskedja. Vi har genomfört flera granskningar av Zhende. Dessa granskningar har inte visat några som helst fakta som visar på avvikelser från vår uppförandekod i detta avseende”, skriver Jenny Johansson.

Onemed, som enligt SVT bland annat har sålt munskydd till kommuner och regioner från Hubei Haixin Prodective Products, uppger för GP att det inte finns några uiguriska arbetare på fabriken idag. I mars pekades fabriken ut som en plats där man använt tvångsflyttad uigurisk arbetskraft, och man meddelade att anställningarna skulle avslutas.

ANNONS

Men enligt Hubei Haixen jobbade de kvar ända till september.

Onemed: ”Hade kunnat agera snabbare”

Robert Schmidt, pressansvarig på Onemed, skriver i ett mejlsvar till GP att man har granskat ”de identifierade risk-fabrikerna” så långt som det har varit möjligt, med tanke på coronarestriktioner.

”Vi tar såklart kontinuerligt in ny information och lärdomar kring situationen – där experters uttalanden och publicerade rapporter är centrala – och givet vad vi vet idag hade vi kunnat agera snabbare och än mer kraftfullt och inte nöjt oss med de förklaringar vi fick till varför anställningen för arbetarna från Xinjiang inte kunde avslutas omedelbart”, skriver Robert Schmidt.

Zhende Medical har inte ställt upp på någon intervju med SVT, men har skrivit till en belgisk underleverantör att alla deras anställda jobbar frivilligt.

LÄS MER:H&M skippar anklagad kinesisk leverantör

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS