Utflyktsbåten Carl Michael Bellman misstänks vara inblandad i strejkbryteri.
Utflyktsbåten Carl Michael Bellman misstänks vara inblandad i strejkbryteri.

Misstänkt strejkbryteri på älven

Strömmas utflyktsbåt Carl Michael Bellman i Göteborg kör skolklasser ut till Älvsborgs fästning, trots den pågående strejken. Strejkbryteri menar Sjöbefälsföreningen.

ANNONS
|

De fackligt organiserade sjöbefälen har strejkat i drygt en vecka, ett av företagen som är uttagna i strejken är Strömma, som har utflykts- och skärgårdsbåtar i Stockholm och Göteborg.

Under tisdagen och onsdagen har båten Carl Michael Bellman kört ut till Älvsborgs Fästning i Göta älvs mynning vid sex olika tillfällen.

– Detta var en nyhet för mig. Men samtliga av Strömmas båtar är uttagna i strejk, och detta är ett fall av strejkbryteri menar jag, säger Mats Jäderland, vd för Sjöbefälsföreningen.

Det är inte det första fallet där Sjöbefälsföreningen anser att Strömma ägnar sig åt strejkbryteri, och tar in oorganiserad personal eller andra båtar. Det ledde till att Sjöbefälsföreningen utökade varslet att gälla även Strömmas underleverantörer från den 26 april.

ANNONS

– I detta läge kan vi bara observera vad som händer. Vi har ingen möjlighet att påverka på annat sätt. Men vi tar med oss detta utifall att det skulle bli utökade varsel, säger Mats Jäderland.

Från Strömma Turism & Sjöfart anser man inte att det handlar om strejkbryteri, eftersom det inte är båtarna som är i strejk utan befälhavarna.

– Det stämmer att Carl Michael Bellman har varit ute. Det är en av Strömmas befälhavare som inte är organiserad och som inte ställer sig bakom strejken och föredrar att arbeta och få sin lön, säger Peter Henricson, affärsområdeschef för Strömma Sverige.

Från Strömma anser man att det utökade strejkvarslet mot företaget är befängt.

– Jag vet inte hur Sjöbefälsföreningen tänkt sig ta ut egenföretagare i strejk, säger Jan Larsén, vd för Strömma.

Från Strömma anser man att sjöbefälen ägnar sig åt en lyxstrejk och tycker att upptrappningen mot de privata företagen är "osmaklig".

Sjöbefälsstrejk

Sedan förra tisdagen är drygt 300 sjöbefäl i strejk.

Det påverkar stora delar av skärgårdstrafiken i Göteborg och Stockholm.

Även trafiken över Göta älv påverkas av strejken.

Från arbetsgivarsidan Almega vill man ha individuella löner och ett gemensamt branschavtal.

Sjöbefälsföreningen nobbararbetsgivarens förslag som man anser kommer att leda till lönesänkning för deras medlemmar.

Man vill inte heller ha individuell lönesättning.

Om man inte kommer överens om ett avtal före den 26 april, utvidgas strejken med att Strömmas underleverantörer också tas ut i strejk.

ANNONS