Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt mutbrottshärva i Riksgälden

Elva personer på Riksgälden är skäligen misstänkta för mutbrott, alternativt förskingring. Personerna har tagit emot surfplattor, spelkonsoler och presentkort av en utbildningsleverantör. Myndigheten ser allvarligt på det som har hänt.

Oegentligheterna upptäcktes vid en granskning av fakturor från utbildningsleverantören Labcenter, som har anlitats sedan 2009.

Ärendena överlämnas till åklagare, enligt lagen om offentlig anställning, efter ett beslut från Riksgäldens personalansvarsnämnd.

- Det här är allvarligt och riskerar att påverka förtroendet för oss som myndighet. Så vitt vi vet rör det här sig om elva personer på en avdelning som har gått på en utbildning och tagit emot de här sakerna. Det bryter helt mot våra riktlinjer, säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad.

Brutit mot riktlinjer

Gåvorna har tagits emot i samband med kurser mellan åren 2012 och 2016. Det totala värdet på de mottagna sakerna uppgår, enligt myndigheten, till mellan 85 000 och 100 000 kronor vilket är långt över Riksgäldens riktlinjer.

- Det är en kopiös restriktivitet som gäller. Våra riktlinjer är väldigt tydliga. Vi talar om att det är acceptabelt att ta emot en bricklunch på 85–100 kronor, säger Hans Lindblad.

De elva myndighetsmedarbetarna som är misstänkta för brott arbetar kvar på myndigheten, men med vissa begränsningar i sina behörigheter.

- Det är klart att de har brutit mot riktlinjerna men de är på intet sätt dömda ännu. Det här är en process som vi nu har tagit vidare, säger Hans Lindblad.

Ser över rutiner

Vad en eventuell påföljd kan bli återstår för rätten att bedöma, enligt honom.

- Min uppfattning är att riktlinjerna är glasklara. Sedan är det bara att konstatera att det har blivit fel. Nu får vi se över våra riktlinjer, våra utbildningar, ledarskapet och kulturen, säger Hans Lindblad.