Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

Minusräntan kan vara över – så påverkar det dig

I fem år har Sverige haft minusränta – men på torsdag kan den eran få ett slut.
GP listar tre sätt som den nya räntan kommer att påverka dig.

Riksbankschef Stefan Ingves kommer på torsdagsförmiddagen att meddela vilken som blir nivån på Sveriges styrränta. Analytikernas förväntningar är att den ska höjas, från - 0,25 procent till 0.

LÄS MER: Så fick Sverige sin unika minusränta

I så fall hade det inneburit slutet på en fem år lång period av minusränta.

Den nya räntan kan komma att påverka dig på minst tre olika vis:

1. Priserna

Att Riksbanken över huvud taget ändrar styrräntan beror på att de vill styra den generella prisökningstakten i samhället, inflationen. Målet är att priserna i genomsnitt ska öka med två procent per år – det kan dock finnas stora variationer mellan olika typer av varor.
Teoretiskt leder en lägre ränta till att priserna stiger snabbare, medan en högre ränta leder till en långsammare prisökning.
Om Riksbanken höjer räntan på torsdag, kan du alltså förvänta dig att priserna i genomsnitt stiger något långsammare än vad de hade gjort annars.

2. Lånen

Det finns ett starkt samband mellan styrräntan och den ränta som du betalar på dina lån. De kommersiella bankerna lånar nämligen pengar av Riksbanken för att finansiera lånen som de själva ger ut. När styrräntan stiger måste också bankerna höja sina priser för att kunna fortsätta vara lika lönsamma.
Sambandet kan variera lite, men över tid kan du anta att en högre styrränta innebär en högre ränta på bo- och konsumtionslån.
Om du har lån som är bundna i tidsbegränsade avtal, på till exempel tre eller fem år, så kommer effekten dock inte att märkas förrän löptiden går ut.

3. Sparandet

På motsvarande sätt finns också ett samband mellan styrräntan och räntan på ditt sparkonto. Det kan variera, men generellt bör sparräntorna stiga om Riksbanken höjer styrräntan.
Men det är inte säkert att en högre ränta bara är bra för dina besparingar. Om du sparar i fonder eller aktier kan ett högre ränteläge vara hämmande för värdeutvecklingen.
Sänkta räntor brukar ses som stimulanser, som gör det lättare för företag att generera vinst och göra billiga investeringar. Aktier och fonder kan därför förväntas öka i värde när räntorna sänks. Ett sådant exempel var när Riksbanken sänkte räntan under noll år 2015, då rusade den svenska börsen. Men det finns också många andra faktorer som påverkar utvecklingen på börsen.

Begreppsguide – räntebeskedet

Centralbank: Den institution som ansvarar för penningpolitiken i ett land. I Sverige är det Riksbanken, som också är världens äldsta centralbank.

Styrränta: Den ränta som landets centralbank sätter, exempelvis den svenska Reporäntan. Styrräntan styr de kommersiella aktörernas marknadsräntor.

Inflation: Hastigheten med vilken priserna i samhället ökar. Vid två procents inflation blir varor i genomsnitt två procent dyrare varje år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.