Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efterfrågan på pulkor är så stor att de är slutsålda i vissa butiker. Bild: Arkivbild: Jonas Lindstedt
Efterfrågan på pulkor är så stor att de är slutsålda i vissa butiker. Bild: Arkivbild: Jonas Lindstedt

Minusgrader – då töms butiker på pulkor och skridskor

Snö, kyla och pandemin lockar ut folk på vinteraktiviteter. Det har gjort att efterfrågan på att köpa eller låna pulkor, snowracers och skridskor är extremt stor.
– I januari har vi sålt lika mycket som under de tre tidigare vintrarna, tillsammans, säger Magnus Wåhlander, vd för Stadium.

Februari är årets kallaste månad och den har inletts med flera minusgrader – vilket lockar många till vinteraktiviteter utomhus. När den första snön nyligen kom syntes full aktivitet i parker, backar och sjöar. Och med sportlovet runt hörnet lär inte intresset minska.

Men för de som vill köpa en pulka, snowracer eller skridskor till sina småttingar nu kan det blir svårt. De säljs som aldrig förr och är slut på vissa ställen.

Enligt Magnus Wåhlander, vd för Stadium har de en jättestor efterfrågan på vintersaker som mössor, vantar, längdskidor, pjäxor och skridskor. Men en extrem efterfrågan på pulkor, stjärtlappar och snowracers. Allt man kan åka på marken med.

– I januari har vi sålt lika mycket som under de tre tidigare vintrarna, tillsammans.

Magnus Wåhlander, vd på Stadium berättar att suget efter att köpa pulkor och andra saker man kan åka på – är extremt stort hos dem. Bild: Pressbild
Magnus Wåhlander, vd på Stadium berättar att suget efter att köpa pulkor och andra saker man kan åka på – är extremt stort hos dem. Bild: Pressbild

Han fortsätter:

– Vi har ett ansträngt pulkaläge – men det är inte helt slut. I vissa butiker är det slut, så man kan inte förutsätta att de finns i butik. Vi försöker fylla på lagren hela tiden – men efterfrågan är större än tillgången, säger Magnus Wåhlander.

LÄS MER: Här finns Göteborgs bästa pulkabackar

Han tror att deras försäljning påverkas mer av att en stor del av landet är täckt i mycket snö, än av pandemin.

Det som Stadiumkoncernen inte säljer lika mycket av än, är det alpina.

– Jag tror folk är lite avvaktande kring vad som händer vid sportlovet, säger Magnus Wåhlander.

Slut på pulkor

På Team Sportia, Backaplan märks också ett tydligt intresse för allt som har med vinter och kyla att göra. Deras största efterfrågan är skridskor och pulkor, men även allt inom kategorin kyla. Som vantar, mössor, underställ. Att överdragsbyxor har sålt mer än termobyxor tror Sabina Persson, på Team Sportia, Backaplan, beror på att det inte är så mycket skidåkning som det brukar.

– Så har det varit sen första snön kom och de senaste två veckorna när kylan hängt kvar. Mest har det varit skridskor och det håller i sig till isen börjar smälta på sjöarna.

Något de har sålt slut på är pulkor och vad Sabina Persson hört från deras kunder, så ser det likadant ut överallt i stan. Deras andra storsäljare skridskor börjar bli utplockade med.

Det de inte säljer lika mycket av som de brukar är skidor – hon menar att istället för en skidsemester i år, väljer man mer ”hemmakul”.

LÄS MER: Sportbutiker ser ljusning när vintern kom – pulkorna tog slut

Tomma hyllor

Även hos Fritidsbanken, Frölunda Torg där man kan låna saker gratis till olika vinteraktiviteter – gapar en del hyllor tomma. De har haft ett extremt stort tryck den senaste månaden. I januari trippeldubblande de i stort sätt utlåningen mot förra året, enligt Åsa von Essen som är platsansvarig.

– Vi har nästan slut på skridskor, men även alla barn och vuxenskidor. Det finns lite längdskidor för barn inne, säger Åsa von Essen.

Deras skridskohylla gapar i stor sett tom, samma med deras skidor och pulkor. Den sista är det stor efterfrågan på.

– Nu har vi inne babypulkor, en surfingplatta man kan åka på, en vanlig pulka och två träkälkar.

Åsa von Essen räknar dock med att allt som var utlånat under januari kommer snart tillbaka och lagom till sportlovet. Men vill man låna något gäller det att vara snabb.

– Det som kommer in försvinner lika fort.

Är något man önskar låna slut i Frölunda, tipsar Åsa om att kolla med de andra Fritidsbankerna som finns. En mindre ligger i Slottsskogen men även i kranskommunerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.