Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Många äpplen slängs i onödan. Arkivbild.

Minskat matsvinn en dygd för svenskar

Många svenskar är öppna för att minska matsvinnet i hushållet, visar en studie från Arla. Redan nu bjuder flera företagsaktörer på lösningar som hjälper konsumenterna att göra medvetna miljöval.

Drygt hälften av all mat som slängs i onödan kommer från hushållen. Men problemet har inte gått konsumenterna obemärkt förbi. Faktum är att över hälften av svenskarna, i synnerhet kvinnor, är intresserade av att prova nya miljösmarta matprodukter än att låta mer mat hamna i soporna, visar Arlas årliga trendspaning Kockrapporten.

Ökat medvetenhet behövs

Men för att tackla matsvinnet i hushållen i större utsträckning, måste konsumenterna få en ökad medvetenhet om vilka lösningar som finns.

Redan nu erbjuder företag flera alternativ som hjälper konsumenten att tänka miljösmart, även kallat svinnsmart.

Ett exempel är Rescued Fruits som producerar juicer av frukt som annars hade gått förlorat.

- Det finns många sätt att bemöta matsvinnet i livsmedelskedjan och vi har valt att rikta in oss på äpplen och päron som står för en stor del av matsvinnet, berättar grundaren Cecilia Larsson.

Än så länge har bolaget börjat sälja flaskor till kaféer i storstäderna. De också börjat leverera en produktlinje till Ica.

Produkter på rea

För några år sedan började även livsmedelskedjan Willys sälja svinnsmarta lösningar till kund. Bolaget har exempelvis gått ihop med ett 70-tal välgörenhetsorganisationer för att rea ut mat som kunderna väljer bort.

- Det kan vara en förpackning som har fått sig en törn eller en produkt som har ett bäst-före-datum närmare i tiden. Det är inte rimligt att vi som företag ska bidra till att slänga mat till den grad som vi gör i branschen, säger Johanna Eurén, kommunikationsansvarig på Willys.

Forskning mot matsvinn

Det finns också ambitioner att lösa matsvinnet på sikt. Statliga Vinnova har exempelvis skjutit till pengar till forskningsprojektet Rise Bioekonomi med fokus på matförpackningar.

Forskaren Kristina Wickholm, som startade projektet, hoppas att konsumenterna får en bättre förståelse för vad förpackningar faktiskt innebär för matsvinnet.

- Om man tittar på produkter som salsasås, färdig risgrynsgröt och salladsmix är förpackningarna antingen för stora för en person eller för små för två personer. Att hitta rätt storlekar på förpackningar kan därför göra att färre produkter glöms bort i kylen. Det löser inte matsvinnet helt och hållet, men det är ett sätt att tackla problemet.