Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Minskad vinst för Lindex efter coronapandemin

Likt resten av klädbranschen har våren och sommaren varit tuff för göteborgska klädkedjan Lindex. Men bolaget går starkare än marknaden och under andra kvartalet mer än fördubblades handeln online.

Vinsten före skatt för andra kvartalet uppgick till 167 miljoner kronor, mot 197 miljoner motsvarande period ifjol. Nedgången är enligt bolaget själva en konsekvens av vårens och sommarens pandemi, med restriktioner och nedstängda butiker på flera av företagets marknader.

Omsättning minskade med 17,5 procent till 1 298 miljoner kronor andra kvartalet.

Försäljningsminskningen för andra kvartalet landade på 18 procent i lokala valutor och 20 procent i svenska kronor.

LÄS MER: Näringslivsprofilen: Hennes uppdrag: rädda Lindex

”Men med snabba och effektiva kostnadsåtgärder samt stark digital tillväxt har vi lyckats minska konsekvenserna och redovisar ett resultat för andra kvartalet som står sig väl mot föregående års mycket starka resultat samt den rådande situationen”, säger Lindex VD Susanne Ehnbåge i ett pressmeddelande.

Likt klädbranschen i stort upplever Lindex en stark tillväxt inom e-handeln, vilken ökade med 102 procent under andra kvartalet. E-handeln stod för drygt 16 procent av den totala försäljningen, mer än en fördubbling mot 2019.

Samtidigt ser bolaget att försäljningen börjat vända uppåt igen.

”Försäljningen i juni är på samma nivå som föregående år, trots att vi hade stängda butiker på några av våra marknader”, säger Susanne Ehnbåge.

Lindex har sitt huvudkontor med bolaget är sedan 2007 en del av finska Stockmann Group, vars huvudkontor ligger i Helsingfors.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.