Johan Trouvé, vd Västsvenska handelskammaren, tror att utrikeshandelsminister Ann Linde (S) har rätt i att det blir en avtalslös brexit.
Johan Trouvé, vd Västsvenska handelskammaren, tror att utrikeshandelsminister Ann Linde (S) har rätt i att det blir en avtalslös brexit. Bild: Henrik Montgomery

Ministerns oro: Det blir en avtalslös brexit

Det blir en avtalslös brexit om två månader. Det tror utrikeshandelsminister Ann Linde (S) efter att Boris Johnson tagit över som Storbritanniens premiärminister. Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren tror att hon har rätt.
– Ett sådant avtal är väl sämsta scenariot, säger han.

ANNONS
|

Med Boris Johnson som Storbritanniens premiärminister har risken för en avtalslös brexit ökat påtagligt, hävdar utrikeshandelsminister Ann Linde (S).

Nu tror hon att det faktiskt kommer att gå den vägen, efter en över tre år lång kamp med dåvarande premiärminister Theresa May i spetsen.

– Man ser på ministerutnämningarna att det går direkt i den färdriktningen. I förra regeringen var det ju blandat, men nu är det så entydigt, säger hon.

– Det är det jag bygger på att jag tror att det kommer att bli verklighet.

Enligt Johnson kommer Storbritannien lämna EU i månadsskiftet oktober–november oavsett om något avtal är på plats eller inte.

ANNONS

"Sämsta scenariot"

Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren, tror att Linde har rätt i sin analys om ett avtalslöst brexit.

– Johnson har tidigare varit en hårdför politiker i kampen att driva på brexit, säger han.

Exakt vad det i detalj innebär för företag och branscher i Västsverige kan han inte säga i nuläget.

– Men ett sådant avtal är väl det sämsta scenariot. Näringslivet vill inte ha några snabba svängar utan långsiktighet så man vet vilka spelregler som gäller. Det skulle inte vara bra eftersom det inskränker på den fria handeln och försvårar handeln mellan Sverige och Storbritannien som är topp fem av våra handelsländer, säger Trouvé.

Vad skulle det få för konsekvenser för Västsverige?

– Vi är den största exportregionen i Sverige. Det kan ju tänkas att det påverkar västsvenska företag i större utsträckning som är mer beroende av den internationella marknaden. Men jag vill inte måla upp orosmoln.

Ny situation

Det Ann Linde (S) oroar sig mest för ur ett svenskt perspektiv är att många företag, framför allt små och medelstora, inte förberett sig.

Flera av dem har endast erfarenhet av handel inom unionen – men nu uppstår en helt annan situation.

– Vi vet av erfarenhet i till exempel handeln med Norge att det är så oerhört mycket svårare än man tror jämfört med att vara inne i EU. Svenska företag rankar Norge som det svåraste landet att handla med eftersom det är så mycket administration, säger utrikeshandelsministern.

ANNONS

– All tulladministration slår till. Och det är inte bara det att det kommer att kosta tull – även sådant som det är nolltullar på måste du ha papper på, varenda liten sak. Och dessutom alla tillstånd och licenser som du behöver.

Johan Trouvé menar dock att näringslivet har vanan att hantera olika situationer.

– Jag är ganska övertygad om att man kommer hantera denna också. Det kommer ställa till en hel del problem men det är näringslivet vana att hantera. De flesta svenska företag har ändå en relativt god förberedelse, säger han.

Att många svenska företag har erfarenheter av tullhanteringen med Norge ser han också som en fördel.

– Den erfarenheten har kanske inte företag i andra länder på samma sätt.

Ökad förståelse

En rad myndigheter har fått i uppdrag att informera näringslivet. Agnés Courades Allebeck, enhetschef på Kommerskollegium, upplever ändå att det nu finns en ökad förståelse för komplexiteten.

– Vi ser att det finns en ökad förståelse för att det här kan bli problematiskt. Men det innebär inte att de är förberedda, säger hon.

Även Västsvenska handelskammaren har arbetat med att öka medvetenheten hos sina medlemsföretag.

– Vi har under lång tid haft regelbundna möten där vi bjudit in personer med kunskap om brexit från både Storbritannien, Sverige och EU. Vi håller medlemsföretagen uppdaterade om läget och konsekvenserna det skulle få, säger Johan Trouvé och fortsätter:

ANNONS

– Skulle situationen får en lösning kan man se det som positivt. Det här är en fråga som svävat i ovissheten i många år. Det skulle bli ett orosmoment mindre.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS