Ministern: Mer pengar till riskgrupper

Ersättningen för personer i riskgrupp som inte kan jobba hemifrån ska förlängas till årsskiftet, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

ANNONS
|

Beslutet tog på torsdagens regeringssammanträde och är ett resultat av en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Läget i landet är sådant att vi behöver en fortsättning av den här ersättningen för att skydda riskgrupper, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

Den sista september upphör ersättningen till personer i vissa riskgrupper som kan jobba hemifrån, samtidigt som smittspridningen nu riskerar ta ny fart.

Enligt SVT förlängs följande åtgärder:

∙ Förebyggande tillfällig föräldrapenning till föräldrar med vissa nyligen allvarligt sjuka barn.

∙ Sjukpenning i förebyggande syfte till vissa riskgrupper.

∙ Smittbärarpenning till vissa anhöriga till personer i riskgrupper.

Frågan om ersättning till personer i riskgrupp som inte kan jobba hemifrån väcktes i mars av Moderaterna. I juni tog riksdagen beslut om ersättning från 1 juli till 30 september. Sedan 24 augusti kan man ansöka om den. Ersättningen är max 804 kronor per dag i 90 dagar. Den gränsen ändras nu till ersättning i max 180 dagar, men först måste riksdagen godkänna förändringarna.

ANNONS

I nuläget räknar regeringen inte med att förlänga ersättningen ytterligare efter årsskiftet.

Texten uppdateras.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS