Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migrationsminister Heléne Fritzon har tillsatt ännu en utredning för att stoppa utvisningar av kompetent arbetskraft på grund av formella fel som arbetsgivaren gjort. Arkivbild.

Ministern lovar bättre lag mot utvisningar

Det lagförslag som regeringen lagt för att stoppa utvisningar av kompetenta arbetskraftsinvandrare är inte tillräckligt, anser nya migrationsministern Heléne Fritzon (S). Hon lovar nu ett nytt, bättre lagförslag till våren.

Regeringens nuvarande förslag väntas träda i kraft i december. Det har tillkommit för att hindra att efterfrågad arbetskraft, som i fallet med den pakistanske IT-utvecklaren Tayyab Shabab, ska kunna förlora arbetstillståndet och utvisas till följd av formella missar som arbetsgivaren gjort.

Men enligt Svenska Dagbladet anser ministern att detta inte räcker. Regeringen har därför tillsatt ännu en utredning som ska ge utrymme för arbetsgivaren att rätta till fel, även efter det att Migrationsverket upptäckt dem. Det nuvarande förslaget innebär att ett arbetstillstånd inte ska kunna återkallas om arbetsgivaren själv upptäcker och rättar till bristerna, innan Migrationsverket upptäckt dem.

Den nya utredningen ska lämnas till regeringen i december.

- Förhoppningsvis kan vi sedan lämna en ny, mer heltäckande proposition redan till våren, säger Heléne Fritzon till SvD.