- Det ska nog till en rejäl höjning från Riksbanken innan storbankerna ger oss någon ränta, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.
Den negativa reporäntan innebär att bankerna har en kostnad för att ta hand om spararnas pengar, enligt flera ekonomer.
Samtidigt tjänar bankerna mångmiljardbelopp på bolånen varje kvartal, och var snabba på att pressa upp räntorna efter Riksbankens räntehöjning, vilket kan sticka i ögonen på kunderna.
- Vi uppmärksammar ju att bankerna höjer boräntorna. Då tycker man att det är ännu värre att vi inte får någon ränta på sparkontot, säger Christina Söderberg.
Nischbanker höjer
Mindre sparinstitut ser därför ett tillfälle att plocka kunder från storbankerna, enligt henne. Flera så kallade nischbanker har under senare tid höjt sina sparräntor, och Christina Söderberg tror att fler kommer att följa efter.
I dag kan sparkunder hitta konton, som omfattas av den statliga insättningsgarantin, med obegränsat fria uttag, som har en sparränta på 0,90–0,95 procent.
Med en ränta på 0,95 procent ger ett sparande på 50 000 kronor en årlig avkastning på 475 kronor.
- Det handlar inte om någon jättestor ränta, men det är ändå en procent, säger Christina Söderberg.
Svenska sparare har mycket pengar på konton med låg ränta. Totalt fanns drygt 1 800 miljarder kronor på vanliga inlåningskonton vid utgången av tredje kvartalet förra året, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Nettoinsättningarna på sådana konton uppgick till 29 miljarder kronor under kvartalet.
Det finns inget skäl att låta pengarna ligga på ett konto med noll i ränta, enligt Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank. Och hennes tips är att välja ett konto med rörlig ränta.
- Det är mest för din egen skull så att du har möjlighet att byta igen ifall någon annan aktör dyker upp med ännu bättre erbjudande, säger Sharon Lavie.
Gäller insättningsgarantin?
Att binda sparkapitalet en viss tid med fast ränta kan ibland ge lite högre ränta, men ett förtida uttag kan kosta, ibland hela räntan.
- Räkna på vad det ger för skillnad om du har fast eller rörlig ränta. Är skillnaden bara några kronor kan man lika gärna ha rörlig, säger Sharon Lavie.
Det finns sparkonton med räntor på flera procent, men då handlar det om konton som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Att välja ett sådant konto är riskfyllt enligt Christina Söderberg.
Det är också bra att vara medveten om att insättningsgarantin gäller per person och per institut.
- Har man väldigt mycket pengar kan man dela upp det på flera konton, säger Christina Söderberg.