Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Börje Ekholm kunde presentera ett resultat som överraskade åt det positiva hållet – även om det fortfarande visar minus. Bild: Christine Olsson/TT
Börje Ekholm kunde presentera ett resultat som överraskade åt det positiva hållet – även om det fortfarande visar minus. Bild: Christine Olsson/TT

Mindre förlust än väntat för Ericsson

Fortsatt förlust, men klart bättre än förväntat. För helåret 2018 kan det nu bli vinst för den tidigare krisande telekomkoncernen Ericsson även om vd Börje Ekholm inte vågar lova det. .

Trots de röda siffrorna ser Börje Ekholm på framtiden med tillförsikt:

– Det är en tuff marknad men vi ser en positiv efterfrågan på flera marknader. Vi är väl på väg mot de mål som vi satte upp inför 2020, säger han till TT.

Marknaden tog också emot rapporten med öppna armar. Ericssonaktien är morgonens stora vinnare med kurslyft på 15 procent.

Bättre betalt

Resultatförbättringen bygger på lägre kostnader och att Ericsson bättre lyckas ta betalt för sina produkter än tidigare, något som syns i förbättrade marginaler, lönsamhet på sålda produkter.

– Vi är helt komfortabla med att vi kommer att nå de tio miljarderna (i kostnadsbesparingar) till halvårsskiftet. VI har en plan att ha ett starkare Ericsson om fem år, säger Ekholm till TT.

Detta efter att rörelseförlusten för det första kvartalet slutar på 0,3 miljarder kronor medan analytikerförväntningarna låg på minus 2,4 miljarder kronor. Siffran kan också jämföras med en förlust på 11,3 miljarder kronor under motsvarande period i fjol.

Det klart bättre resultatet än förväntat lär skicka upp aktiekursen.

– Ja, det tror jag, framför allt för att åtgärderna man vidtagit börjar visa sig i siffrorna, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Men han konstaterar att bolaget fortsatt har det tufft.

– Krisen är över, men inte faran kanske, säger Bornold.

Försäljningen minskar

Försäljningen fortsätter ner, minus nio procent till 43,4 miljarder kronor.

– Vi ser att vi har kunnat stärka vår position på marknaden, samtidigt som vi expanderar bruttomarginalen, säger Ekholm.

Personalstyrkan, där man har utvecklingsverksamhet i Göteborg, minskade under kvartalet totalt med över 3 000. Sedan neddragningarna i juli förra året har bolaget minskat den totala personalstyrkan med nästan 18 000. Vid årsskiftet hade Ericsson 1 550 anställda i Göteborg.

På GP:s fråga om Ericsson minskat personal i Göteborg i kvartalet svarar pressansvariga Karin Ronander: ”Nettominskningen i Sverige är cirka 100 personer – vi har ju rekryterar inom R&D, samtidigt som vi genomfört en omställning på ett nytt sätt...Mer än 300 medarbetare i Sverige har gått in i en ny karriär, internt eller externt. Har ingen uppgift på hur många i Göteborg som bytt jobb eller gått externt.”

"Hittills är effekten på årsbasis av kostnadsbesparingarna cirka 8,5 miljarder kronor", kommenterar vd Börje Ekholm i delårsrapporten.

Ekholm förklarar också att man planerar slutföra avyttringen av förlustdrabbade Media Solutions under tredje kvartalet. I ett framåtblickande uttalande förklarar han att man räknar med att kunder i ökad grad kommer att efterfråga 5G-teknik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.