Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Miljonsatsningar på Nordstan

Nordstan ska rustas upp och byggas om för 600 miljoner kronor de närmaste åren. …– Vi vill skapa en känsla av modern storstad här. Lilla London på riktigt, säger Cecilia Fasth, vd för Region väst på Castellum, ett av flera fastighetsbolag som nu satsar i området.

Castellum äger fastigheten Nordstaden 2:16 som ligger på Östra Hamngatan 16, där Nordea fram tills nyligen hade kontor och bankhall. Nu ska 70-talsfasaden moderniseras och cirka 9 000 kvadratmeter kontor renoveras.
Totalt handlar det om en investering på 135 miljoner kronor från Castellums sida.
– Vi ska behålla den karakteristiska arkitekturen med pelarna, samtidigt som vi glasar upp fasaden och öppnar upp byggnaden mot staden, förklarar Cecilia Fasth.
Arbetet påbörjas i augusti och ska vara färdigt under det första kvartalet nästa år. Vilka företag som sedan ska flytta in de nya lokalerna är ännu inte klart. På entréplanet, där bankhallen tidigare fanns, överväger Castellum däremot att ta in restauranger, butiker eller kanske ett kontorshotell.
– Det skulle kunna fungera som på ett gym – du köper ditt medlemskap och sitter sedan och arbetar här när du vill. Det är många som pendlar till exempelvis Stockholm härifrån, då kan det vara en bra möjlighet att sitta här, nära centralen, och arbeta, säger Cecilia Fasth.

Led i större satsning
Satsningen är ett steg i en större plan att, tillsammans med de andra stora fastighetsägarna i området, rusta upp Nordstan.
– I det framtida Göteborg kommer utvecklingen att ske runt just den här fastigheten och det här kvarteret. När frihamnen utvecklas, stationsområdet förändras med Västlänken och hela masthuggsområdet byggs om, blir Nordstan en viktig nod för att sammankoppla staden. I dag upplevs det här kvarteret av många som en barriär mot resten av staden, vi vill öppna upp det, säger Cecilia Fasth.
När allt är klart hoppas hon att Nordstan ska kännas som en del av en "modern storstad".
– Det finns en enorm puls här, med runt 35 miljoner människor som passerar varje år – det vill vi ta vara på. I andra storstäder finns det till exempel café och barhäng på taken, som gör att ett område lever upp hela dygnet. Den känslan vill vi skapa här också, säger Cecilia Fasth.
Castellum bildar, tillsammans med fastighetsägarna Vasakronan, Hufvudstaden och FO Peterson, Nordstans samfällighetsförening. Nordstans vd Ulrika Carlsson berättar att det just nu pågår, och planeras, renoveringar för totalt runt 600 miljoner kronor i området. Och det är bara första steget i ett större arbete med att förändra Nordstan. Flera arkitektbyråer är idag inblandade i att ta fram mer långsiktiga skisser för kvarteret.
– Just nu renoveras hela Femman och nästa år ska vi bland annat bygga om entrén mot Spannmålsgatan. Men hur området kommer att se ut om fem till tio år vet vi däremot inte, det är inte bestämt ännu, säger Ulrika Carlsson.

Har planer för fasaden mot Brunnsparken
Vasakronan, som äger drygt 40 procent av handelsytan i Nordstan, huserar bland annat Åhléns. Under nästa år ska de, preliminärt, glasa in delar av trottoaren på bottenvåningen i Åhléns-fastigheten, ungefär som Vasakronan redan gjort vid Fredsgatan. De nya utrymmena som skapas ska bli till mer butiksyta. Också Kristina Pettersson Post, Vasakronans regionchef i Göteborg, är dock försiktig när hon uttalar sig om de större, långsiktiga planerna.
– Vi har också planer för fasaden mot Brunnsparken, men jag kan inte säga exakt hur de ser ut eftersom de utvecklas kontinuerligt, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.