Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Miljonsatsning på musselodling

Med drygt tio miljoner kronor i investering ska Katrin Persson och nybildade bolaget Bohus Havsbruk bli Skandinaviens största musselodlare.

Med Katrin Persson kommer musselbranschen att ta ett kliv upp som en modern näring. Inte bara för att hon är kvinna och tillför nytt kapital. Hon kommer också med nya idéer och har en ambition att stärka varumärket och den svenska marknaden. Helt enkelt att ge vattenbruket en skjuts in i nästa generation.

På ångbåtsbryggan i Röra Strand på Tjörn ligger staplar av långa svarta rör som skarvas ihop och blir 126 meter. Rören som läggs ut i vattnet träs med stora garn som musslorna växer på. En helt ny teknik för kommersiell odling i Sverige.

Rören ska läggas ut i Stigfjorden, Halsefjord norr om Orust och i Hakefjorden. Nästa år fyrdubblas antalet och om två år kan de första musslorna skördas.

Bakom projektet finns även hennes bror Per Persson med sitt företag Shelltech som står för tekniken. Den ska bli mer effektiv än dagens, kräva mindre arbete och ge mindre spill. Det ska ge lönsamhet i framtiden.

En annan fördel är att rören kan ligga utanför strandskyddat område, tillståndsprocessen förenklas och anläggningen är mindre känslig för väder och vind jämfört med dagens teknik.

- Jag investerar 11–12 miljoner och har fått 3,2 miljoner från EU:s fiskerifond. I år lägger vi ut 50 linjer och nästa år fyrdubblar vi det, säger Katrin Persson.

Finansieringen står Katrin för själv och äger sitt företag till 100 procent. Hon har redan ett företag men vill testa något nytt.

- Jag var sugen på en ny spännande affärsmässig utmaning och jag tror att här finns stor utvecklingspotential. Sverige har en outvecklad marknad. Det finns stora etableringshinder men kommer du förbi det så tror jag det finns en stor uppsida.

När första skörden är klar om två år, räknar hon med 1 200 ton. Det är nära en dubblering av hela den svenska musselskörden, som i dag ligger på mellan 1 500 och 2 000 ton.

Men hon tänker inte nöja sig med det. Det finns planer på att starta grossistbolag när det blivit snurr på produktionen, få igång en branschorganisation och att förädla egna produkter.

Marknaden finns framför allt i Europa, nordbor är dåliga på att äta musslor. Det tänker Katrin också ändra på.

- Det finns så mycket som är tilltalande med havsbruket. Musslor är bra för miljön, renar havet och är bra mat.

Hon vill även så småningom ge ostronodlingen en chans, och andra skal- och blötdjur, som pilgrims- och hjärtmusslor.

- Jag har mycket att lära och vet inte om det går men jag vill gärna prova, säger Katrin Persson.

Någon vinst kommer hon inte att kunna ta ut på många år, allt överskott kommer att investeras tillbaka i verksamheten. Hon ligger inte vaken om nätterna och svettas över miljoninvesteringen utan tror benhårt på att musslors potential att växa är näst intill obegränsad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.