Miljonregn över Volvo Cars-toppar

Börsnotering och stora vinster ledde till miljonregn över toppskiktet i Volvo Cars förra året, visar bolagets färska årsredovisning.

ANNONS
|

Trots pandemi och halvledarbrist visade Volvo Cars på goda resultat och stark försäljning förra året. Med upp följde även koncernledningens bonusar, visar Volvo Cars färska årsredovisning över 2021.

Förre vd:n Håkan Samuelsson, numer efterträdd av skotten Jim Rowan, kunde bland annat glädjas åt en lönehöjning på 3,5 procent, från 13,8 miljoner till 14,3 miljoner kronor, i fjol.

Men det var nog inte grundlönen som fick Håkan Samuelsson att jubla högst – den rörliga ersättningen uppgick nämligen förra året till 30,9 miljoner kronor. Det var mer än dubbelt så mycket som året före, enligt årsredovisningen.

Feta bonusar tack vare börsnotering

Den skyhöga bonusen förklaras bland annat av den engångsersättning som utgått till Håkan Samuelsson och koncernledningen för att ha rott hem en börsnotering av bolaget. De starka omsättnings- och resultatdelen är en annan del av förklaringen.

ANNONS

Utöver det kortsiktiga rörliga bonusprogrammet fick Håkan Samuelsson dessutom utdelning från Volvo Cars långsiktiga aktierelaterade incitamentsprogram. Den bonusen uppgick i fjol till 7,1 miljoner kronor.

Sammanlagt kunde den avgående vd:n plocka hem 52,4 miljoner kronor 2021.

Resterande koncernledning gick inte heller lottlösa förra året.

Totalt delade toppskiktet, exklusive Håkan Samuelsson, på 65,7 miljoner kronor. 2020 var den siffran 46,5 miljoner kronor.

LÄS MER:Jim Rowan tar över Volvo Cars – så ska bolaget förändras

LÄS MER:Minskad försäljning för Volvo Cars

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS