Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En miljon kronor räcker till en 25 gånger större lägenhet i Fagersta än i Stockholm. Arkivbild.

Miljonlägenhet störst i Fagersta

14 kvadratmeter bostadsrätt i Stockholm eller 340 kvadratmeter i Fagersta. Ska du lägga en miljon kronor på en lägenhet så handlar valet om centralt läge eller mycket yta.

- Siffrorna speglar det många har på känn. Det som kanske är lite speciellt är att människor är beredda att flytta in på så pass mycket mindre yta för att bo centralt och ha nära sina arbetsplatser, säger Tanja Ilic, vd på Svensk fastighetsförmedling.

Fagersta, Haparanda och Tidaholm. Där får bostadsrättsköparen 340, 315 respektive 272 kvadratmeter för en miljon kronor. I andra änden på listan hittas Stockholm, Danderyd, Sundbyberg och Solna. Där räcker en miljon till 14 kvadratmeter i Stockholm och till 17 kvadratmeter i de tre kranskommunerna.

Drömmer om landet – men väljer stad

Prisskillnaderna mellan olika kommuner förstärker bilden av att det krävs en fungerande infrastruktur för service och transporter för att människor ska kunna bo på landsbygden. Svensk fastighetsförmedlings trendrapport visade tidigare i år att många i Sverige drömmer om att bo landet.

- Å ena sidan drömmer vi om ett liv på landet men å andra sidan så behöver vi ha ett fungerande liv och då är det globala trender som styr och vi drar oss mot storstäderna. Om Sverige ska fortsätta och utvecklas så kommer vi att se att svenska lägenhetspriser i storstäderna kommer att dra mot utländska priser, säger Ilic.

TT: Du tror alltså på att priserna fortsätter upp i storstäderna i förhållande till landsbygden?

- Just nu så handlar ju rubrikerna om att priserna går ned. Men i ett globalt perspektiv så behöver Stockholm komma upp i konkurrenskraft och då behöver det också finnas bra boende i staden, säger Tanja Ilic.