Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bo Rothstein.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Miljoner till forskning om demokratins "svarta hål"

Varför är demokratier olika bra på att göra tillvaron bättre för vanliga människor? Bo Rothstein, professor vid Göteborgs universitet, har fått 22 miljoner kronor av Europeiska forskningsrådet för att forska i frågan.

- Speciellt ska vi titta på vilken roll utformningen av myndigheter och institutioner har för det som kallas god samhällsstyrning, säger Bo Rothstein i en skriftlig kommentar till det femåriga forskningsanslaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bo Rothstein säger vidare att ytterligare en aspekt i studien kommer att vara jämställdhet mellan könen.

- Jämställdhet är viktigt att ha med som en variabel. Dels för att forskningen visar att mänskligt välbefinnande generellt är högre i länder med hög grad av jämställdhet mellan könen än i länder med låg grad av jämställdhet, dels för att jämställdhet påverkar graden av korruption i samhälle. Ju mer jämställt desto mindre korruption, säger Bo Rothstein.

Europeiska rådets anslag till Bo Rothstein och institutionen Quality of Government, som ska utgöra centrum för forsningsprojektet, är en tolvtaggare i forskningsvärlden.

- Det här anslaget anses i forskarvärlden vara ett av de mest prestigefulla, säger Ludde Edgren, chef för Forsknings- och innovationskontoret vid Göteborgs universitet.

Projektet ska byta fokus jämfört med den traditionella forskningen kring demokrati och ta sig an demokratiforskningens "svarta hål". Projektet ska jämföra olika demokratier och ta reda på varför de är olika bra på att "leverera bra resultat inom områden som god hälsa, låg korruption, bra utbildning, frånvaro av våldsamma konflikter och bra ordning på statsfinanserna".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.