Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Avanza Pension varnas och bötfälls. Arkivbild.

Miljonböter till Avanza Pension efter slarv

Avanza Pension tvingas böta 35 miljoner kronor. Finansinspektionen (FI) har upptäckt flera brister i bolagets interna styrningskontroller.

Försäkringsbolag behöver försäkra sig om att de har kapital att leva upp till sina åtaganden i kundernas försäkringar. Det ska beräknas enligt ett strikt regelverk, dokumenteras noggrant och rapporteras till FI.

I det har Avanzas pensionsbolag brustit under perioden 2016 till 2018. Och som ett resultat av bristerna har bland annat konsumentskyddet försvagats, enligt FI.

- Det här är en stor bot och det är det för att det är centrala regler som man inte följt under en lång tid, säger Åsa Larson, verksamhetschef för försäkringsområdet på FI.

Avanzas vd Rikard Josefson, medger att bolaget varit för långsamt med att anpassa sig till det nya regelverket för hur försäkringsbolag ska beräkna och rapportera sin betalningsförmåga som trädde i kraft 2016, före Josefsons tid som vd.

Sedan dess har stora förbättringar gjorts i den interna styrningskontrollen, enligt honom.

- Det är fruktansvärt jobbigt att få den här sanktionsavgiften men vi känner att kunderna aldrig varit utsatta för någon risk, säger Rikard Josefson.

Att ett omfattande förändringsarbete har skett är också något som FI noterat och bedömer därför att risken för att bristerna upprepas är liten. Därför anser myndigheten att det är tillräckligt att utdela en varning i kombination med böter.

- Vi har inga indikationer på att det har fattats pengar för åtagandet, säger Åsa Larson.