Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Pressbild

Miljardskadestånd kan vänta för Getinge

Bolaget Getinge reserverar nära två miljarder kronor för förväntade skadeståndskostnader till patienter i Nordamerika som ska ha skadats av kirurgiska nätimplantat som tillverkats av dotterbolaget Atrium Medical.

Flera patienter i USA och Kanada har framställt skadeståndskrav mot Getinges dotterbolag Atrium Medical efter att de ska ha fått skador och komplikationer av kirurgiska nätimplantat som tillverkas av bolaget. De kirurgiska nätimplantaten ska ha använts vid bråckoperationer.

Nu reserverar det västsvenska medicinteknikbolaget bolaget Getinge 1,8 miljarder kronor för förväntade skadeståndskostnader i Nordamerika, enligt ett pressmeddelande.

"Reserveringen baseras på den information som finns tillgänglig idag och är avsedd att täcka alla slags kostnader relaterade till skadeståndskraven, inklusive försvar och hantering av kraven", säger Mattias Perjos, koncernchef och VD, i pressmeddelandet.

Bestrider kraven

Samtidigt meddelar bolaget att de bestrider skadeståndskraven. De första målen förväntas prövas i slutet av 2019 och i början av 2020.

Getinge påpekar även att den reserverade summan kan komma att ändras och att kostnaden kan bli väsentligt högre eller lägre.

Företaget gör samtidigt en nedskrivning av huvudsakligen immateriella tillgångar, vilket kommer påverka resultatet negativt med 90 miljoner kronor under det tredje kvartalet 2018.

Getinge förvärvade Atrium Medical 2011.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.