Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT, Finansinspektionen
Bild: TT, Finansinspektionen

Miljardfakturan som du inte vill ha

Swedbank hade ”allvarliga brister” i sitt arbete mot penningtvätt. För det får banken betala fyra miljarder kronor – den högsta sanktionsavgift som skrivits ut i Sverige. Så här ser fakturan, utställd till bankens ordförande Göran Persson, ut.

Den 20:e februari 2019 avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning sensationella uppgifter. 50 misstänkta Swedbankkunder i Baltikum, ska genom banken ha slussat motsvarande 40 miljarder svenska kronor mellan sig och motparter i Danske Bank. Uppgifterna gör att både svenska Finansinspektionen och estniska Finantsinspektsioon, startar utredningar av Swedbank.

Den 19:e mars i år kommer ”domen”. Finansinspektionen konstaterar att Swedbank haft ”allvarliga brister” i sitt arbete att motverka penningtvätt i den baltiska verksamheten. Banken har bland annat haft ”otillräckliga” rutiner och kontroller för att upptäcka misstänkt penningtvätt, för låg riskmedvetenhet och Swedbank har dessutom undanhållit dokumentation från Finansinspektionen, enligt myndigheten.

LÄS MER: Dryga böter för SEB

LÄS MER: SEB bekräftar inställd aktieutdelning

Sanktionsavgift på fyra miljarder

Resultatet blir en varning – och en sanktionsavgift på fyra miljarder kronor. Det är den hittills högsta avgiften i sitt slag i Sverige. I mitten av april skickade FI också en faktura på det beloppet till Swedbanks huvudkontor i Stockholm. Fakturan i fråga ser anspråkslös och ytterst vanlig ut, med fakturanummer, referenser, kundnummer och Betalningsvillkor: 30 dagar netto. Det är bara beloppet som ska betalas, 4 000 000 000,00 kronor, som utmärker sig.

För fyra miljarder kan du till exempel köpa drygt 1 000 genomsnittslägenheter i centrala Göteborg, eller köpa över 7 000 exemplar av Teslas Model 3 i basutförande.

Swedbank har nu betalt den extraordinära räkningen – och pengarna går direkt till den svenska statskassan. Den rekordstora sanktionsavgiften hamnar i samma pott som exempelvis fortkörningsböter, enligt Dagens Industri.

LÄS MER: Bara misstanken kostar skjortan för Swedbank

LÄS MER: Ny husrannsakan på Swedbanks huvudkontor

Går direkt till statskassan

Den typen av statliga inkomster heter 2712, ”Bötesmedel” och har de senaste 20 åren genererat i snitt 760 miljoner kronor per år till statsbudgeten.

I år blir beloppen mycket större, förutom Swedbanks jätteavgift har även bankkollegan SEB fått en sanktionsavgift på en miljard kronor av FI, för brister i sitt arbete mot penningtvätt. Banken har dock ännu inte beslutat om de ska överklaga det beslutet, eller betala.

LÄS MER: Swedbanks kris: Detta har hänt

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.