Miljardärerna i Göteborg som får ut mest i elprisstöd

De äger lyxvillor, är med på Forbes miljardärslista och har kapital motsvarande över hundra tusen medelårslöner. Nu kan några av Göteborgs allra rikaste personer även kamma hem mest pengar i statligt elprisstöd. Det visar en granskning av Expressen.

ANNONS
|

Elprisstödet är tänkt att hjälpa hushållen att kunna betala sina elräkningar i vinter. Men de som får ut mest av regeringens nya elstöd är också bland de mest välbärgade. Det visar en genomgång av de topp 100 största elförbrukarna som tidningen Expressen gjort.

På listan finns flera av Göteborgs, och världens, rikaste män.

Förbrukning som fyra normala villahushåll

Carl Bennet och Dan Sten Olsson är båda med på topp tio-listan av privatpersoner som kommer få ut allra mest pengar i elprisstöd från Försäkringskassan.

Miljardärerna är ägare till fastigheter som haft högst elförbrukning under perioden oktober 2021 till september i år, och som har ett kommunalt elnätsbolag.

ANNONS

Carl Bennet, storägare i Göteborgsbaserade medicintekniska bolaget Getinge, är god för över 80 miljarder kronor enligt Forbes lista över världens rikaste personer. Enligt Expressen hade hans hus i Göteborg en energiförbrukning på 93 400 kilowattimmar under perioden, vilket berättigar Carl Bennet till ett statligt stöd på 46 700 kronor i enlighet med hur elprisstödet är utformat.

Normalförbrukningen i en eluppvärmd villa är ungefär 20 000 kilowattimmar per år.

Tiotusentals kronor till Stena Lines ägare

Stena Lines ägare Dan Sten Olsson har en förmögenhet på omkring 28 miljarder kronor enligt Forbes. Hans förbrukning i villan i Göteborg låg på 84 000 kilowattimmar. Det ger rätt till ett elprisstöd på 42 000 kronor. Dessutom äger han fler fastigheter som berättigar till stöd, eftersom stödet går ut till alla fastigheter där man har ett elnätsavtal.

– Reglerna gäller ju både fattig och rik, så jag har inga synpunkter på det. Bostaden är både stor och gammal. Enkelt uttryckt får man skilja på generella åtgärder och inkomstfördelning. Jag tänker ta emot pengarna. Jag lovar att donera mer, säger han till Expressen.

Stödet ifrågasatt på många håll

Utformningen av stödet har tidigare ifrågasatts från flera håll då det gynnar den som har en hög förbrukning. GP har tidigare skrivit om Grebbestadsbon Anders Stridsberg som själv var kritiskt till att hans el skulle bli gratis med det nya stödet, trots att han har både spabad och elbil som laddas hemma.

ANNONS

Detta eftersom stödet ser ut att beräknas på bruttoförbrukningen, även fast att Anders säljer av en stol del av den el han förbrukar genom produktionen från sina solpaneler.

Stödet har också bland annat kritiserats av Birger Lahti (V), riksdagsledamot från Pajala i Norrbottens län, för att inte det inte är rättvist fördelat över landet. Alla elkunder som bor i elområde 1 och 2 får nämligen inget stöd – trots att de också drabbats av höga elpriser den senaste tiden.

GP har sökt närings- och energiminister Ebba Busch (KD) för en kommentar men har inte fått något svar. Till Expressen skriver Näringsdepartementets presschef Mia Widell, att:

”Elstödet syftar till att hjälpa familjer och företag att klara av kommande förväntade höga elpriser. Detta är den modell som Svenska kraftnät tagit fram och den bygger på att elkunderna, som har köpt mest el också får del av stödet i proportion till förbrukningen.”

Stödet betalas ut till den som stod på elnätsavtalet på adressen vid brytpunkten, som är den 17e november.

GP Har även sökt Carl Bennet och Dan Sten Olsson.

LÄS MER:Vindbranschen: Mer vindkraftsel sänker priset

LÄS MER:Balenciaga pudlar – ber om ursäkt efter kritiserad reklam

LÄS MER:Här är gatorna i Göteborg där bostadspriserna har ökat mest

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS