Miljardären Richard Branson menar att det ibland är bättre att inte ha så mycket erfarenhet.
Miljardären Richard Branson menar att det ibland är bättre att inte ha så mycket erfarenhet. Bild: Susan Montoya Bryan

Miljardären Virgin-grundaren: Sämsta karriärrådet jag fått

”Do what you know”, alltså ”håll dig till vad du kan” eller ”jobba med det du är bra på”, är ett vanligt karriärråd. Men miljardären och Virgin Group-grundaren Richard Branson håller inte med.
– De flesta av mina framgångsrika affärer var i branscher där jag inte hade någon erfarenhet alls, säger han i podcasten Work Life with Adam Grant, vilket även CNBC har rapporterat om.

ANNONS
|

Superentreprenören Richard Branson, som bland annat är känd för att inte alls vilja bli kallad för miljardär, är en av de mångmiljardärer som konkurrerar med Elon Musk om kommersiella rymdresor.

Branson är medgrundare av Virgin Group, ett riskkapital- och holdingbolag som äger företag inom flera olika branscher. Han nettovärde går i dag upp till 2,6 miljarder dollar, men vägen till framgången har inte varit att jobba med sådant han är bra på, enligt honoms jälv.

– De flesta av mina framgångsrika affärer var i branscher där jag inte hade någon erfarenhet alls, säger han i podcasten Work Life with Adam Grant.

ANNONS

Riskerar att förlora kreativitet

I samma podcastavsnitt säger Adam Grant, som arbetar som psykolog, att anställda kan förlora både kreativitet och flexibilitet om de har varit anställda på samma företag, eller bara arbetat inom samma bransch, under en längre period.

– När du är ny på en bransch, från utsidan, får du förmågan att se vad som tas för givet och utmana det, säger Adam Grant i podcasten.

Richard Branson berättar att han själv baserar sina karriärval utifrån tre kriterier: om han kan göra en bättre version än det som redan finns, om hans version kan göra skillnad i världen – och om resultaten kan "vara något som vi alla kan vara väldigt stolta över".

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS