Miljardären och Ray-Ban-ägaren Leonardo del Vecchio har dött vid 87 års ålder

Han växte upp på ett barnhem. Några decennier senare var Leonardo del Vecchio en av Italiens mest förmögna personer och ägare av det ikoniska solglasögonföretaget Ray-Ban. På måndagen meddelade företaget Essilor Luxottica att dess ordförande dött vid 87 års ålder, enligt nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
|

Leonardo del Vecchio var en av Italiens mest kända klassresenärer. Han växte upp på ett barnhem och lyckades skapa sig en förmögenhet på tiotals miljarder euro under den italienska efterkrigstiden.

Del Vecchio grundade Luxottica 1961, vilket kom att bli ett av världens största företag inom glasögonbranschen och ägare av märken som Oakely och ikoniska Ray-Ban.

Var Italiens näst rikaste man

2018 slog sig Luxottica sig samman med franska Essilor. Del Vecchio satt som ordförande för Essilor Luxottica fram till sin bortgång, vilken bekräftades av bolaget under måndagen.

”Det är med sorg som Essilor Luxottica meddelar i dag att dess ordförande har gått bort”, skriver företaget i ett uttalande och tillade att styrelsen ska träffas för att ”bestämma nästa steg.”

ANNONS

Modeskaparen Giorgio Armani har arbetat med del Vecchio sedan 1980-talet och är en av dem som har hyllat glasögonmakaren.

”Tillsammans uppfann vi fenomen som inte existerat tidigare: vi förstod omedelbart att glasögon, från enkla, funktionella objekt skulle bli oumbärliga modeaccessoarer”, har Armani sagt.

Vid slutet av 2021 var del Vecchio Italiens näst rikaste man, efter Nutella-miljardären Giovanni Ferrero, enligt Forbes.

Leonardo del Vecchio blev 87 år gammal.

LÄS MER:Ray-Ban och Facebook släpper ”smarta” solglasögon med kamera

LÄS MER:Norsk miljardär död i lavin

LÄS MER:Det pluggade världens tolv rikaste personer

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS