Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljötänk ska locka Chalmers-kvinnor

ABB har startat ett talangprogram där ny teknik för bättre miljö ska locka kvinnliga Chalmers-ingenjörer till industrin.

16 september undertecknade Chalmers och ABB ett avtal om strategiskt partnerskap kring långsiktiga forsknings- och utbildningsfrågor. Avtalet syftar till att främja ABB:s framtida rekrytering och kompetensförsörjning.

Avtalet innebär bland annat att Chalmersstudenter varje år erbjuds 20 examensarbeten på ABB samt 40 praktikplatser.

Vid sidan om samarbeten med tekniska universitet/högskolan arbetar ABB också med att öppna industriportarna för fler kvinnliga civilingenjörer, bland annat från Chalmers.

Idag arbetar 20 procent kvinnor inom ABB Sverige. Men företaget har högre ambitioner och vill få in fler kvinnliga ingenjörer i olika ledande positioner.

- Vi vill bygga en bas för att få in fler kvinnliga civilingenjörer till nyckelpositioner inom företaget, säger Åsa Jackson, personaldirektör ABB Sverige, som var på plats i Göteborg på måndagen.

ABB har hittat ett verktyg och startat ett talangprogram med miljöprofil som vänder sig till kvinnliga civilingenjörer, bland annat på Chalmers. Och intresset är stort.

- Vi hade sist 150 sökande till 15 platser, berättar Åsa Jackson ABB.

Talangprogrammet syftar till att ge de kvinnliga studenterna en djupare inblick i en industri som inte alltid är så bekant. Men även att locka in till jobb och trainee-program. En ny rekryteringsväg.

En Chalmers-student från talangprogrammet 2012 jobbar nu på ABB som just trainee. I programmet 2013 finns två kvinnliga studenter från Chalmers med.

- Vår ambition är nu att det ska bli fler från Chalmers, säger Åsa Jackson.

De 15 som tas in varje år bildar ett nationellt nätverk för utbyte och inspiration. Programmet går under beteckningen Sustainable Talent Program.

- Vi jobbar inom ABB för ett hållbart samhälle. Vi ser att det är många kvinnliga deltagare som är engagerade i miljöfrågor och vill bidra med tekniska lösningar för nå en bättre värld att leva i, konstaterar Åsa Jackson, personaldirektör ABB Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.