Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljökonsult verkar för grönare byggbransch

Att bidra till en hållbar värld är en av Maria Perzons största drivkrafter. Som hållbarhetsansvarig på teknikkonsultbolaget Bengt Dahlgren har hon fått en jätteutmaning: att vara med och bygga världens första fossilfria förskola.

Teknikkonsultbolaget Bengt Dahlgren har specialiserat sig inom samhällsbyggnadsområdet och arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor när det gäller byggande. Bostäder och lokaler står för cirka 18 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Hur arbetar ni på Bengt Dahlgren?

– När jag började här jobbade byggbranschen mycket med energieffektivisering, medan miljöaspekten var en separat och inte lika prioriterad fråga. Men de senaste åren har det hänt mycket på den fronten, där hela branschen jobbar mer aktivt och fokuserar på att få in miljö- och hållbarhetsperspektivet i alla delar, från energilösningar till byggmaterial och miljöcertifiering. Min roll på Bengt Dahlgren är att driva hållbarhetsfrågan i hela koncernen. Internt innebär det bland annat att flera av våra kontor är Kran-märkta, vilket betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser liksom utbildningar är fria från flaskvatten. Men störst fokus ligger förstås på att få våra kunder att göra mer hållbara val.

Vilka utmaningar ser du framöver för byggbranschen?

– Just nu är det nog byggvarorna. Där finns en hel del kvar att göra, även om man exempelvis bygger mer i trä i dag. Men det finns en mängd problem som många inte tänker på. Som alla installationsprodukter som elkablar, teknisk isolering kring rör, mängder av små elektronikprylar som sitter överallt och alla parallella system som inte är samordnade. Där måste man hitta fler hållbara och miljövänliga lösningar. Just när det gäller installationer har vi haft tre examensarbeten som fokuserat på detta.

Ni är ju med i ett unikt projekt, nämligen att bygga världens första fossilfria förskola. Berätta!

– Det var för ungefär ett år sedan vi fick i uppdrag att hjälpa lokalförvaltningen i Göteborg att bygga en fossilfri förskola. Vi anlitades som extern projektledare inom miljö, och vår uppgift är att hitta de mest innovativa produkterna och lösningarna som finns på marknaden. Vi började med att kartlägga alla produkter i en precis färdigbyggd förskola och se hur många som innehöll fossila råvaror. Det var tyvärr hur många som helst. En stor del av projektet handlar om att nätverka, informera och knyta kontakter i branschen både här hemma och internationellt för att kunna hjälpas åt.

Hur har det funkat att hitta fossilfria alternativ?

– I ärlighetens namn trodde jag det skulle finnas fler fossilfria produkter än det gör, så det har varit rena detektivarbetet. Vi har startat flera forskningsprojekt, bland annat för att få fram fossilfria färger och lim. Vårt projekt har en ganska lång tidshorisont. Göteborgs stads lokalförvaltning ska bygga allt fossilfritt framöver och allting kanske inte hinner bli klart inom den tidsram man tänkt. Då kan man använda olika showroom där man kan visa upp produkter som kanske inte är godkända ännu, men är på gång.

Vilka hållbara val gör du själv i din vardag?

– Jag kämpar på med min cykel till jobbet även när det snöar. Familjen har en biogasbil och vi undviker att flyga så mycket som möjligt. Vi köper ekologisk och närodlad mat, handlar mycket begagnade kläder och försöker minska vår konsumtion så mycket det går. Till hösten ska vi sätta upp solceller på huset. Visst får man dåligt samvete ibland, för det finns alltid mer man kan göra. Men jag tror på att tillsammans med politiska beslut kan vi alla göra skillnad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.