Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöbovar bort från AP-fond

Fjärde AP-fonden tar ett första steg mot en mer grön strategi. 150 företag med stora koldoxiodutsläpp tas bort från en ny amerikansk delfond.

Till de företag som väljs bort från den nya fonden hör oljebolagen Exxon Mobil och Conoco Phillips och transportbolaget UPS.

Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden med säte i Stockholm, säger till Dagens Industri att han fick idén på ett miljöseminarium.

- Det här är vårt sätt att försöka bedriva portföljförvaltning med en grön rubrik. Det är inte välgörenhet, vi vill tjäna pengar på detta, säger han till tidningen.

Han räknar med att de bolag som släpper ut mer koldioxid än andra på sikt kommer att bli lägre värderade, få högre kostnader för utsläppsrätter och sämre kursutveckling än sina konkurrenter.

Den nya mer gröna delfonden får ett värde av 200 miljoner dollar eller 1,3 miljarder kronor, vilket endast motsvarar en begränsad del av Fjärde AP-fondens hela globala portfölj om 85 miljarder kronor.

- Men om det här faller ut är vi beredda att hitta andra motsvarigheter att investera i och gå vidare, säger Mats Andersson.

För identifieringen av de stora miljöbovarna har Fjärde AP-fonden anlitat analysföretaget Trucost.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.