Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikrokändisskapet bygger våra varumärken

Vad är det egentligen vi gör när vi delar massor av bilder och visar upp vår fantastiska sommar i sociala medier? Enligt Eva Ossiansson försöker vi bli mikrokändisar och därigenom bygga upp våra personliga varumärken.

Det här har varit den bästa sommaren någonsin. I alla fall när jag tittar i mitt Facebook- och Instagramflöde. Det har druckits cava, bubbel och rosé som aldrig tycks sina, utan finns i obegränsad kvantitet på alla möjliga platser. På badet. På klippan. På båten. Och på promenaden. Det tycks alltid finnas en flaska eller bib redo att drickas.

Solnedgångarna har varit magiska. Klipporna i Bohuslän har varit mjuka och varma. Badvattnet har givetvis varit fantastiskt överallt. Perfekt temperatur och sälta utan inslag av alger, obekväm tång eller brännmaneter. Konserterna på Ullevi har varit de bästa som besökts, med bästa vädret, bästa platsen och bästa sällskapet. Håkan Hellström är förstås världsbäst som alltid.

Vinden har varit som en smekning mot kinden. En ljummen och perfekt bris från rätt håll. Ja, i alla fall om man får tro dem som varit ute och seglat. Inte ett endaste rev i seglen. Värmen, ja den har funnits där med oss hela tiden och inte har vi behövt ha på oss en massa tjocka tröjor. På midsommar var sillen utsökt, nubben kall och dansen kring stången kunde ske utan en enda gnutta regn. Och vilka skaldjur vi fått uppleva. Faten har dignat med dessa läckerheter på våra sommarbilder.

Vi intalar oss att ”nu är livet rättvist”. Eftersom den svenska sommaren är så fantastisk vill vi också gärna passa på att åka utomlands. Vi kan ju inte få nog av solen. Semesterorterna ”levererar”. Givetvis hinner vi besöka mängder av evenemang där vi får uppleva något utöver det vanliga. Bilderna visar hur roligt vi har det under Almedalsveckan, Match Cup på Marstrand eller vid tennisbanan i Båstad. Och om du inte har ett eget hus i skärgården får du passa på att ta bilder på någon annans hus som du besöker. Ätit gott har vi också gjort. På rätt ställen. Lyllo oss. Eller varför inte ta en bild av en kall öl i solen?

Kanske vi även hunnit med att simma Vansbrosimmet, cykla Vätternrundan, ägna oss åt swimrun, genomföra en triatlon eller göra ett superduperlångt ultramaratonlopp. De extrema aktiviteterna ska bockas av från semesterlistan. Vi klarar det galant och ler glatt på våra bilder med medaljen runt halsen. Inte ett skavsår så långt ögat kan nå. Ja, tänk vilken fantastisk sommar vi har haft.

MEN, VAD ÄR det egentligen som vi håller på med när vi delar våra bilder? Enligt en studie av forskarna Rokka och Canniford från 2016 bygger vi upp en image i sociala medier genom bilder och selfies som visar på det personliga varumärket. I dagens uppmärksamhetssamhälle försöker vi bli ett slags mikrokändisar menar de. Med andra ord vill vi bli lite av en kändis inom den grupp vi vill tillhöra och de vänner vi har i sociala medier. När vi lägger upp bilder på oss själva med cavaglaset blir varje vinglas och ord om cava byggstenar för vår ”cavaimage”.

Vi bygger vår story och berättelsen om vår lyckliga sommar där vi spelar huvudrollen som den kända skådisen i projekt ”lyckliga livet”. Våra bilder blir en del av myten om oss själva och ett intryck av en karismatisk personlighet som vi vill bygga. Bilderna är en del av ett slags uppmärksamhetskapital. De stärker vårt kändisskap i vår begränsade krets och de kan bidra till ett avancemang statusmässigt inom gruppen.

Det gäller förstås att bygga rätt sorts myt och story inom den grupp vi vill tillhöra. I sociala medier tillhör vi grupper som delar samma intressen som oss själva. Ibland kan verkligheten överträffa myten. Någon som inte lyckades med sitt personliga varumärke och ”kändisskap” den här sommaren var vår före detta finansminister. Det blev helt enkelt väldigt fel och hans sommar framstod plötsligt inte lika bra som vår.

OCH MED DET sagt vill jag instämma med alla som delat med sig av sin fantastiska sommar. I skrivande stund blåser inte en vindpust, solen steker, jag ligger i en hängmatta och´ja, jag har något gott med väldigt små bubblor i glaset.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi