Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mikael Andersson, Sammie, Tintin och Josefine Hildingsson.

Mikael var föräldraledig när Josefine pluggade

Josefine Hildingsson började plugga i samma veva som Sammie föddes. Mikael Andersson har varit föräldraledig på heltid från födseln och Josefine har gått i skolan.

Sammie är fem månader och tycker inte om när livet blir för stilla. Hon vill hela tiden byta vy, få nya saker att titta på. Nu sitter hon i pappa Mikael Anderssons knä.

När Sammie föddes i oktober hade Josefine precis bytt karriär. Framtidsutsikterna i journalistbranschen där hon jobbade kändes för deppiga och hon hade precis börjat plugga till lärare istället.

Mikael och Josefine tänkte inte så mycket på ekonomin före föräldraledigheten. De bestämde sig för att såhär får det bli och anpassade livet därefter.

– Jag ville inte missa ett helt år av utbildningen. Därför bestämde vi att Mikael skulle börja med att vara hemma.

Eftersom Josefine inte ammat har det inte varit särskilt krångligt. Och även om det blir en smula knapert att leva på föräldrapenning och studielån är de nöjda med upplägget.

– Det är klart att vi har dåligt med pengar i slutet av månaden. Men samtidigt tycker jag det är toppenbra att plugga och ha ett litet barn. Även om det är heltid är det flexibelt och vi har fått massa tid ihop. Det har varit väldigt skönt, säger Josefine.

När storasyster Tintin, som är fem, föddes var Josefine hemma de första sju månaderna.

– Jag blev nyfiken på den här allra första tiden, säger Mikael.

Han tycker att det finns en oskriven regel att mamman är hemma först och pappan sist.

– Om barnet ammas blir det såklart svårare för pappan att vara hemma i början. Men jag tror att många inte tänker på att det går att dela upp på andra sätt. Jag har faktiskt inte hört om någon annan som gör som vi.

Josefine och Mikael har inte haft råd att spara dagar till studiedagar eller längre sommarlov. De har tagit ut ersättning sex eller sju dagar i veckan.

– Det hade varit lättare om en av oss jobbade. Men det där får lösa sig.

Nu börjar Mikaels föräldraledighet gå mot sitt slut, i alla fall på deltid. Från och med nu i mars börjar han jobba på halvtid.

Han tittar ut genom fönstret. Det snöar. Blötsnö.

– Det jobbigaste har nog varit vädret. I början var vi ute mycket, på promenader. Allt är lättare när det går att vara ute. Nu längtar jag väldigt mycket till våren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.