Michael Berglin tar över efter Ola Serneke

Serneke Groups styrelse har utsett Michael Berglin till vd och koncernchef. Han har varit tillförordnad vd efter Ola Serneke, som fick avgå efter GP:s avslöjande om inlägg under pseudonym på aktieforum.
– Michael Berglin var den mest lämpade kandidaten, säger Jan C Johansson, styrelseordförande i Serneke Group.

ANNONS

Michael Berglin har sedan februari i år haft rollen som tillförordnad vd och tillträder sin permanenta roll omgående, meddelar bolaget. Innan dess var han vice vd i bolaget och har jobbat i Serneke Group sedan 2012.

En bakgrund är att Ola Serneke fick avgå som vd koncernchef i februari, efter att GP avslöjat att han gjort inlägg under pseudonym på Avanza-ägda Placeras aktiespararforum.

LÄS MER:Sernekes nätkonto: Granskningen i korthet

Ordföranden: Mest lämpad

När GP talar med styrelseordförande Jan C Johansson motiverar han att Michael Berglin nu blir permanent vd med följande:

– Vi har gjort en omfattande rekryteringsprocess med extern hjälp och då blev slutsatsen när den var klar att han var den mest lämpade, det var inte svårare än så.

ANNONS

LÄS MER:Ekobrottsmyndigheten lägger ned förundersökning om Serneke

Fakta: Ny vd efter GP:s granskning

I slutet av januari avslöjade GP att Ola Serneke, då vd för det börsnoterade bolaget Serneke Group, skrivit under pseudonym och ljugit om sin identitet på aktieforum under flera års tid. Efter en extern utredning av händelserna ledde detta till att Ola Serneke fick lämna rollerna som vd och styrelseledamot i Serneke Group 24 februari.

Sedan dess har den tidigare vice vd:n, Michael Berglin, varit tillförordnad vd för börsbolaget, en roll som nu permanentas.

Vad är det för egenskaper han har?

– Jag vill inte gå in och referera, det känns konstigt. Men jämfört med de kandidater vi hade och med tanke på hans erfarenhet i bolaget och vart vi är i bolaget nu, så bedömde vi att det var den lämpligaste kandidaten, säger Jan C Johansson.

LÄS MER:Serneke Group betalade kommuntjänsteman – främjade miljardprojekt

Var det många sökande till posten?

– Man har inga sökande, utan du har en rekryterare som ringer upp folk. Vi hade många på listan, absolut ja.

Och var det många på listan som var intresserade?

– Det kan jag inte gå in på, själva rekryteringsprocessen. Det är klart att det var folk som var intresserade, det är ett börsbolag.

– Det fanns intresse, ja.

LÄS MER:Serneke fick gräddfil av tjänsteman – till fotbollslandslagets nya högkvarter

Fakta: Michael Berglin

Titel: Vd för Serneke Group.

Ålder: 47 år.

Bakgrund: Tidigare vice vd på Serneke Group. Utbildad byggnadsingenjör, tidigare arbetat i byggnadsindustrin och som skadechef på Folksam.

Det var Ola Serneke som rekryterade Michael Berglin till företaget. Hur nära står han Ola Serneke?

– Han är ju väldigt väl medveten om att han är vd i bolaget. Som vd svarar han för styrelsen och ingen annan. Det tycker jag väl att styrelsen har gjort väldigt tydligt under alla de här processerna.

LÄS MER:Ola Serneke: ”Jag har inte varit en god förebild”

På frågan om vilken ersättning Michael Berglin får som vd för bolaget, säger Jan C Johansson:

– Vi följer de regler som finns och där kommunicerar vi villkoren i samband med årsredovisningen och inte i övrigt.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS