Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mia Andersson Ek gillar att hennes nya bank är transparent med vad deras utlåning går till.

Mia bytte bank för att få mer insyn

Mia Andersson Ek försöker leva så schysst och miljövänligt som möjligt. Men när det kommer till sparpengarna på banken tycker hon att det är svårt. - Det känns nästan omöjligt att förstå vad de används till, säger hon.

Mia Andersson Ek visar en serieruta av serietecknaren Sara Granér. Den handlar om pensionspengar. ”Sist jag hörde något från mina var de i ett skandalomsusat bygge i Guatemala och trakasserade ursprungsbefolkning”, säger en person till en annan i rutan.

- Jag tycker att det är ganska roligt, hur de talar om pensionspengarna som besvärliga tonåringar, säger Mia Andersson Ek.

Mia Andersson Ek har varit miljömedveten sedan tonåren. Hon försöker att tänka till innan hon konsumerar, är vegetarian och handlar ekologiskt och på second hand så långt det är möjligt.

Men när det kommer till pengar tycker hon att det är svårare.

- Det känns som att man måste ha en utbildning i ekonomi för att förstå vad pengarna på kontot används till, säger hon.

Så samtidigt som Mia Andersson Ek ansträngt sig för att hitta underkläder i ekologisk bomull har hon inte vetat vad hennes sparpengar använts till. Hon började känna sig mer och mer obekväm med detta.

- Förra året började jag kolla upp vad det fanns för alternativ till de vanliga bankerna.

Mia Andersson Ek hade ett krav: hon ville att sparpengarna skulle omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Till slut bestämde hon sig för att öppna ett sparkonto på Ekobanken. En av anledningarna till att det blev just Ekobanken är att banken är transparent med vad deras utlåning går till, huvudsakligen verksamheter som sysslar med ekologisk eller social hållbarhet.

Räntan var låg, men i nivå med den på storbankernas konton.

- Utifrån mitt begränsade kunnande kändes det bra. Jag tänker också att eftersom jag är beredd att betala mer för att till exempel mat och kläder ska vara schysst producerade får jag också vara beredd på lite lägre ränta för att pengarna ska hanteras schysst.

När Fair Finance Guide lanserades i vintras gick Mia Andersson Ek in för att kolla hur Nordea – där hon fortfarande har sitt lönekonto – låg till.

Hon utnyttjade möjligheten att skicka ett meddelande till banken och berätta vad hon tycker om deras hållbarhetsarbete.

- Jag fick ett automatsvar tillbaka med någon allmän formulering. Det känns inte så engagerat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.