Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Metall slår larm om brister i arbetsmiljön. Oftast är den bättre på större företag, menar Marie Nilsson. Bild: Thomas Johansson/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Metall-basen larmar om allvarliga arbetsmiljöbrister inom industrin

Var fjärde metallare är rädd för att drabbas av en olycka på jobbet. Det är en del av resultatet i en omfattande undersökning av arbetsmiljön inom industrin som fackförbundet gjort bland sina medlemmar. Kvinnor och yngre är särskilt utsatta.

Resultatet av undersökningen, där över 3 500 medlemmar deltagit, gör Metallbasen Marie Nilsson oroad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är ett bekymmersamt och nedslående resultat. Ytterst är det arbetsgivarna som har ansvar för arbetsmiljön, men undersökningens resultat bekräftar tyvärr att allt för många inte tar arbetsmiljöarbetet på tillräckligt stort allvar, säger hon till GP.

Marie Nilsson från Stenungsund är bas för Metall..

Sju av tio besväras

Undersökningen visar bland annat att sju av tio medlemmar besväras av buller och att över hälften har problem med kyla eller värme på jobbet.

Enkäten visar också att så många som var fjärde metallare oroar sig för att drabbas av olycksfall eller ohälsa på grund av arbetsmiljön. Nästan lika många har uppgett att de inte har fått en introduktion om riskerna på sin arbetsplats.

– Det visar att att det fortfarande finns väldigt mycket att jobba med. Oftast är problemen större på mindre och medelstora företag där slimmade organisationer kan göra det svårare att påverka, säger hon.

I enkäten framgår det enligt fackförbundet tydligt att ju mer stress och press de anställda upplever, desto mer påverkas den psykiska hälsan.

– Arbetsmiljöarbete är mer än att bara förebygga olyckor. Det handlar även om planering. När hög arbetsbelastning kombineras med lågt inflytande över arbetsuppgifterna, utan stöd av chefen, leder det ofta till sömnsvårigheter och andra stressreaktioner, säger Marie Nilsson.

Kvinnor och unga utsatta

Genomgående i Metalls undersökning är att kvinnor och unga är särskilt utsatta.

– Vi vet att kvinnor i industrin ofta har monotona jobb medan männens jobb ofta är mer rörliga, varierande och roliga säger hon och fortsätter:

– Även yngre, som inte är fast anställda och ofta kommer från bemanningsföretag, är utsatta. De vill göra ett bra jobb och klagar inte även om arbetsuppgifterna är enformiga. Det blir svårare att rekrytera unga till industrin om inte arbetsmiljön är bra, betonar hon.

Enligt Metall är det främst i små och medelstora företag som arbetsmiljöarbetet brister. Därför inleder fackförbundet en stor informationskampanj riktad mot arbetsgivare och förtroendevalda.

Skäl till självkritik

– Tyvärr är kunskapen om arbetsmiljöfrågor fortfarande låg hos många arbetsgivare inom industrin, säger Marie Nilsson.

Finns anledning till självkritik?

– Det är klart att vi också kan göra mer för att få säkra och trygga arbetsplatser, bland annat genom att sprida kunskap, säger hon.

I ett och ett halvt år har Marie Nilsson från Stenungsund varit förbundsordförande för IF Metall. Som första kvinna på posten blev hon historisk.

– Det har varit en intensiv men stimulerande tid. Det finns väldigt mycket att göra, konstaterar hon.

FAKTA: Fler resultat ur undersökningen

• Sju av tio blir inte erbjudna årlig medicinsk hälsokontroll.

• Var fjärde upplever arbetet som enformigt.

• Drygt varannan känner sig stressad minst varje vecka på sitt arbete. Fler yngre och kvinnor.

• Ungefär varannan medlem kan för det mesta inte själv bestämma när olika arbetsuppgifter ska göras. Fler yngre och kvinnor.

• Ungefär varannan medlem är för det mesta inte med och beslutar om planeringen av sitt arbete. Fler yngre och kvinnor.

• Ungefär varannan uppger att de aldrig eller nästan aldrig får hjälp av sin chef att prioritera om de har för mycket att göra. Fler yngre och kvinnor.

• Fyra av tio har det senaste året haft sömnproblem till följd av sitt arbete. Fler yngre.

• Sex av tio uppger att de minst varje vecka är för trött, saknar tid för familj, vänner och fritidsaktiviteter efter arbetet. Fler kvinnor.

Källa:

Novus. Resultaten bygger på en enkätundersökning bland Metalls medarbetare. 3566 webbintervjuer har genomförts.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.