Mest lik chefen får jobbet

ANNONS
|

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) i Uppsala har i sin undersökning "Sådan chef – sådan anställd", kommit fram till att chefens bakgrund i hög utsträckning påverkar rekryterandet av personal.

Något som i sin tur kan leda till segregation på arbetsmarknaden.

- Vi har sett att i de branscher, där det finns många chefer med utländsk bakgrund, jobbar det också många fler invandrare och tvärt om. Det gäller generellt för alla undersökta arbetsplatser, med undantag för transport- hotell- och restaurangbranschen, där är det mest balanserat, säger Olof Åslund en av forskarna i undersökningen.

ANNONS

En teori är att chefen ofta har fler kontakter med personer som liknar dem själva. För en chef med helsvensk bakgrund kan det kännas tryggare att anställa en annan person med samma bakgrund.

- Det kan uppfattas som lättare att bedöma personer som liknar en själv. En del tycker att det är svårt att bedöma utländska utbildningar, och om personen kommer att passa in socialt. På små företag har vi sett den här effekten ännu tydligare, säger Olof Åslund.

I sin undersökning har forskarna koncentrerat sig på små arbetsplatser som har mindre än 50 anställda. Vilket även inkluderar företag som ingår i butikskedjor.

Håller inte med

Erik Törnqvist, vd för butikskedjan Järni, håller inte med. Han säger sig ha lång erfarenhet av att anställa och rekrytera, men har aldrig upplevt att bakgrunden skulle spela roll.

- Det är först och främst kompetensen och att de ska vara lämpliga för arbetsuppgiften som styr, sen vart de kommer ifrån spelar mindre roll. Men beroende på vilket tjänst det gäller, så kan ju urvalet vara begränsat, eftersom det ibland krävs folk med specialistkunskap, säger Erik Törnqvist.

ANNONS

Merja Wising, divisionschef för Guldfynd, är noga med att det ska bli rätt person för rätt tjänst.

- När jag ska anställa någon tycker jag att det är bra att börja med att leta register som jag redan har. Sen kompletterar man med intervjuer och diskuterar med andra om det är rätt person.

- Men jag har jobbat så länge att jag vet att när det känns fel så är det fel. Varför man anställer en viss person beror på många faktorer, främst på intervjuer, referenser och personprofilanalys. Men man kan inte alltid förklara varför det blev just den personen som man anställde till slut.

ANNONS