Mest jämställda papporna finns i norr

Sveriges mest jämställda pappor finns i Dorotea och Umeå. Det är i alla fall där papporna tar ut störst andel av föräldradagarna. Men utvecklingen mot ett helt jämställt uttag går sakta och regeringen vill modernisera hela föräldraförsäkringen.

ANNONS
|

- Med nuvarande takt skulle det ta uppemot 40 år innan vi skulle se ett jämställt uttag. Vi behöver se på hela föräldraförsäkringen med nya ögon, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Inför mors dag uppmärksammar Försäkringskassan hur jämställda Sveriges kommuner är när det gäller uttag av föräldrapenning.

Mest jämställt är det i norr. I Dorotea och Umeå i Västerbottens län tog kvinnorna förra året ut 66 procent av föräldrapenningen och männen 34 procent. I andra änden av listan hamnade kommunerna Ljusnarsberg och Dals-Ed, där männen bara tog ut cirka 18 procent av dagarna.

ANNONS

- Vi vet inte riktigt vad de geografiska skillnaderna beror på. Det vi har sett är att sådant som utbildningsnivå påverkar, de med högre utbildning är mer benägna att dela jämställt än de med lägre. Vi vet också att exempelvis egenföretagare tar ut färre dagar än andra, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjepolitiska talesperson.

Utjämning går sakta

Mammors och pappors uttag av föräldrapenning blir allt mer jämställt – men det går sakta. Totalt tog kvinnorna ut 73 procent av dagarna och männen 27 procent under 2016.

Obalansen riskerar att skapa både lönegap och ohälsogap, enligt Försäkringskassan.

- I Sverige kan båda föräldrar jobba och ha barn. Samtidigt ser vi att kvinnor efter första barnet har högre ohälsostatistik än män och att det blir inkomstskillnader efter första barnet mellan män och kvinnor, säger Niklas Löfgren.

I syfte att nå ett mer jämställt uttag har regeringen infört en tredje pappamånad, men också tillsatt en översyn av hela föräldraförsäkringen, som man anser har blivit föråldrad.

ANNONS

- Vad behöver vi för föräldraförsäkring 2017 jämfört med 1974? Arbetsmarknaden har förändrats och samhället har förändrats. Jag hoppas att vi över blockgränserna ska kunna lyfta oss i håret och se på de förslag som kommer med nya ögon, säger Annika Strandhäll.

Vab mer jämställt

En sak hon pekar på som ett problem är att kvinnor, när det gäller barn under två år, fortfarande tar ut 90 procent av föräldradagarna.

- Det är ju också i samband med just den tidiga delen i ett barns liv som de traditionella könsrollerna blir tydliga, och det håller sedan i sig. Där behöver vi lyfta blicken. Är det så att man skulle kunna tänka sig en småbarnsförsäkring och en förskoleförsäkring till exempel? säger Annika Strandhäll.

Översynen presenteras i oktober.

När det gäller vabbande (vård av barn) är fördelningen mer jämställd. Här tas 62 procent av dagarna ut av kvinnorna och 38 procent av männen. Mest jämställt är Hjo, där kvinnorna tar 53 procent av vabbandet och männen 47. I botten hamnar Arjeplog, där kvinnorna tar 76 procent och männen 24.

ANNONS
TT

Fakta: Så fördelas vab och föräldradagar

Dorotea och Umeå i Västerbottens län hade Sveriges mest jämställda uttag av föräldraledigheten under 2016.

Kvinnorna tog ut 66 procent av föräldrapenningen och männen 34 procent.

I andra änden av listan hamnade kommunerna Ljusnarsberg och Dals-Ed. Där tog kvinnorna 81 procent och männen 19.

Nationellt tog kvinnorna ut 73 procent av dagarna och männen 27 procent under 2016. 2014 var siffran 75/25.

Vabbandet är mer jämställt. Här tas 62 procent av dagarna ut av kvinnorna och 38 procent av männen.

Den kommun som är mest jämställd är Hjo, i botten hamnar Arjeplog.

Källa: Försäkringskassan

ANNONS