Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Delningsekonomi, som bland annat kan vara att genom en medlemsavgift få tillgång till reservdelar för att kunna laga sin cykel, spås växa. Arkivbild.

Mer info ska få fler att dela grejer

Fler privatpersoner spås vilja byta varor och tjänster med varandra i framtiden. Men konsumentminister Per Bolund (MP) vill undvika att det blir djungelns lag som gäller. I en utredning föreslås att Konsumentverket ska stå för vägledningen och ta fram avtal.

Bara var tionde svensk har ägnat sig åt delningsekonomi under de två senaste åren. Facebook är den vanligaste plattformen där folk hittar varandra, följt av Airbnb som förmedlar boende. Men på lokal nivå finns det även små, ofta helt ideella aktörer.

Och fenomenet med att byta och hyra saker av varandra spås växa. Därför har regeringen låtit utreda och kartlägga den här nygamla typen av handel. Med en sådan dynamisk marknad är det "viktigt att låta många blommor blomma", tycker konsumentminister Per Bolund (MP).

- Men det är viktigt att det inte blir djungelns lag som gäller. Vi måste se till att det finns ett konsumentskydd, säger han.

Osäkerhet

Bland dem som testat är 80 procent nöjda, enligt utredaren Karin Bradley.

- Men många tycks inte veta att delningsekonomin finns eller känner sig osäkra på vad som gäller för transaktioner mellan privatpersoner, säger hon.

Betänkandet som lämnas till regeringen visar att fler skulle våga ta språnget om det fanns bättre information. I dag finns många frågetecken. Var går exempelvis gränsen mellan att dela med sig som privatperson och att vara en näringsidkare?

Det något krångliga svaret är att om tjänster utförs vid fler än enstaka tillfällen, och om dessa utförs yrkesmässigt, kan du betraktas som näringsidkare. Det gäller även om verksamheten inte går med vinst eller du inte har en registrerad firma.

- Vi föreslår att Konsumentverket ska få i uppdrag att ge vägledning och information om delningsekonomi och ta fram standardiserade avtalsvillkor för korttidsuthyrning av boende, bilar och maskiner, säger Karin Bradley.

Det slarvas också en hel del med information om vem som står bakom en plattform som delar tjänster, hur dessa kontaktas och hur stor förmedlingskostnaden är.

- Konsumentverket bör titta på vilka som systematiskt bryter mot lagen.

Äger din data

Konsumentverket förelås också att i samarbete med andra myndigheter få i uppdrag att följa utvecklingen av delningsekonomin i tre år. En viktig fråga är till exempel hur den stora mängd personlig data som de olika plattformarna samlar in om användaren ska hanteras. Loggar du in via ditt Facebook-konto får även den delningsplattform du använder tillgång till all din FB-data.

Utredningen pekar vidare på behovet av statligt stöd till utveckling av delningsekonomin, för att undvika att de stora internationella plattformarna tar över helt.

Utredningen ska nu ut på remiss.