Mer i plånboken för många

ANNONS
|

Från drygt två tusen kronor mer i månaden till drygt två hundra kronor. Inom det spannet ligger årets förändring för de typhushåll som ingår i den årliga genomgång som görs av Institutet för privatekonomi på Swedbank.

Ett par hundralappar mer i månaden är ingen stor summa, särskilt inte om den ska delas av två personer, men sett i ett femårsperspektiv är helhetsbilden ovanligt ljus. Vi behöver inte gå mer än ett år tillbaka då både småhusfamiljerna och enpersonshushållet i hyreslägenhet gick back från året innan.

Förbättringen beror på höjda löner och pensioner i kombination med låg inflation. Dessutom är bolåneräntorna lägre än för ett år sedan.

ANNONS

Maria Ahrengart är privatekonom på Swedbank och ansvarar för analysen av hushållens ekonomi.

- Tidigare år har det varit någon grupp som inte har fått det bättre. 2010 och 2011 slog bromsen till och försämrade för pensionärshushållen. 2011 och 2012 steg bolåneräntorna och försämrade ekonomin för dem med rörliga bolån.

I december skrev regeringen ner sina ekonomiska prognoser för de närmaste åren?

- Det finns stor osäkerhet om vad som händer med ekonomin i omvärlden och hur mycket vi i Sverige påverkas. Hur många och vilka blir utan arbete och hur går det för företagen?

Vilka effekter kan det bli 2014?

- För löntagarna blir det troligen inte så stora förändringar. Men fler kan bli arbetslösa. Pensionärernas inkomstpension kommer att sänkas enligt prognos med 0,8 procent. 2014 när det är val kanske regeringen blir mån om att stimulera hushållen och Sveriges ekonomi.

Vilka råd ger du hushållen nu?

- För löntagarna att se över vilket ekonomiskt skydd man har vid arbetslöshet. Behöver man teckna någon kompletterande försäkring? Kolla i så fall vad facket erbjuder. För samtliga hushåll är det alltid bra med en sparbuffert.

FÖR DE PENSIONÄRER som har inkomstpension eller tilläggspension har svängningarna varit stora de senaste åren. Den så kallade bromsen i pensionssystemet slog som sagt till och sänkte pensionerna 2010 och 2011.

ANNONS

Årets höjning på 4,1 procent är istället en historiskt hög ökning.

Nästa år ser det sämre ut igen. Anledningen är den försämring av den ekonomiska utvecklingen som skett under 2012 och som styr inkomstpensionerna 2014. Enligt Pensionsmyndighetens senaste prognos, som kom i onsdags, väntas pensionerna sänkas med XX procent.

De pensionärer som har det sämst ställt och helt eller delvis har garantipension får i år en uppräkning med 1,1 procent. Det beror på att garantipensionen inte följer inkomstutvecklingen utan inflationen som i regel är lägre.

KOMMUNALSKATTEN har i år höjts i 89 kommuner och åtta landsting/regioner, däribland Västra Götaland med 25 öre. I Göteborgs kommun är skatten oförändrad och inklusive regionskatten är skattesatsen 32:385 utan kyrkoavgift och 33:225 med kyrkoavgift.

FULL GARANTIPENSION för ogift pensionär född 1937 eller tidigare är 8089 kronor och för gift 7207 kronor. För ogift pensionär född 1938 eller senare 7899 och för gift 7046 kronor.

SKATTEN FÖR PENSIONÄRER har sänkts med i genomsnitt 50 kronor i månaden. Bostadstillägg för ensamstående pensionärer har höjts med 170 kronor i månaden.

SKOLUNGDOMARS ARBETSINKOMSTER i hushåll med försörjningsstöd. Där har gränsen höjts så att ungdomar kan ha en inkomst på upp till ett prisbasbelopp (44500 kronor) utan att familjens försörjningsstöd påverkas. Idag går gränsen vid ett halvt.

FASTIGHETSAVGIFTEN är i år maximalt 7075 kronor.

STÖDET TILL SOLEL har förlängts till 2016 och kan ge max 45 procent av investeringskostnaden.

ANNONS