Roger Akelius och hans Akelius Foundation kommer inte gå vidare med köpet av Academedia.
Roger Akelius och hans Akelius Foundation kommer inte gå vidare med köpet av Academedia. Bild: Filip Landqvist

Mellby Gård blir kvar som Academedias största ägare

Mellby Gård kvarstår som största ägare av Academedia. Det meddelar friskolekoncernen i ett pressmeddelande.
Avtalet mellan köparen Akelius Foundation och Mellby Gård upphävs på initiativ av säljaren Mellby Gård.

ANNONS
|

Roger Akelius skapade i veckan stora rubriker när det stod klart att han hade slutit avtal med friskolekoncernen Academedias största ägare Mellby Gård om att köpa alla dess aktier i bolaget.

Efter affären, på totalt 1,68 miljarder kronor, skulle Akelius Foundation äga 24,4 procent av aktierna och därmed vara största ägare i bolaget som driver cirka 800 friskolor.

Till Dagens Industri sa Roger Akelius att han vill totalförändra utbildningen på skolorna. Han vill se skolklasser på sex barn per grupp, dra ner på dokumentationen och helt slopa avkastningskraven.

– Om jag får bestämma så blir det ingen utdelning, sade Roger Akelius till DI.

ANNONS

När Stockholmsbörsen öppnade på onsdagen föll Academedias aktie med omkring tio procent.

Mellby Gård har ångrat sig

På söndagen meddelade så Academedia i ett pressmeddelande att avtalet mellan Mellby Gård och Akelius Foundation inte fullföljs och att Mellby Gård kvarstår som största ägare med 24,4 procent av aktierna.

Säljaren Mellby Gård har ångrat sig och i samförstånd med Roger Akelius stoppat affären efter hård kritik från bolagets anställda och investerare, enligt Dagens Industri som pratat med Mellby Gårds vd Johan Andersson.

– Det här blev inte bra, det tror jag att vi båda känner, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson till tidningen.

Enligt tidningen kallar han Roger Akelius utfästelser för ”en extrem form av filantropi i börsnoterad miljö, som är minst sagt uppseendeväckande”. Men han säger också att de kom överens om att riva upp köpet utan större motsättningar.

– Jag vill ändå säga det att jag har stor respekt för Roger Akelius. Det kommer jag att ha även efter att det här är avslutat. Det är en stor filantrop, han har ett gott hjärta och han vill väl.

Kvar som största ägare

I pressmeddelandet säger Johan Andersson som också är styrelseledamot i Academedia att Mellby Gård kommer vara kvar som största ägare i friskolekoncernen.

ANNONS

– Academedias strategi ligger fast, vi som ägare kommer tillsammans med bolaget att fortsätta göra olika kvalitetssatsningar och även fortsätta att växa internationellt.

Academedias styrelseordförande Håkan Sörman säger i samma pressmeddelande att han ser fram emot att fortsätta arbeta med Mellby Gård.

– Ägarna, styrelsen och ledningen av Academedia har gemensamma ambitioner och mål, där det viktigaste är att hela tiden arbeta för att skapa bästa möjliga undervisning för alla som väljer någon av våra verksamheter.

LÄS MER:Akelius vill stoppa aktieutdelning i Academedia

LÄS MER:Detta vet vi om Akelius intåg i Academedia

LÄS MER:Miljardärens experiment är problemet med skolan

ANNONS