Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Medlarna stoppar byggstrejken

Strejken skulle ha brutit ut tisdag morgon men medlarna tar nu till tvångsmetoder vilket innebär att konflikten skjuts upp 14 dagar.

Liseberg drar en lättnadens suck över medlarnas beslut.

- Nu får vi ytterligare två veckor på oss, vi har redan tajta marginaler, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Byggnads i Göteborg är också nöjda.

- Det känns som att medlarna har lyssnat på oss den här gången, säger Tomas Emanuelsson, Byggnads ordförande i Göteborg.

Han tolkar medlarnas beslut att sätta strejken på vänt att även de har insett att kraven om säkerhet och att alla ska ha samma villkor behöver skrivas in i kollektivavtalet.

- Nu har vi chans att få riktiga förhandlingar, säger han.

Förvirringen var stor bland byggjobbarna på Liseberg när GP var på besök på måndagen. Med alla underentreprenörer är minst 15 företag är inne samtidigt och ingen visste riktigt vem som skulle strejka eller inte om konflikten hade blivit av från tisdag morgon.

Inne på området pågick byggandet för fullt. Det är inte många centimeter tillgodo mellan grävmaskiner och olika byggprojekt. 15 olika företag jobbar för fullt sedan i november för att hinna bli klart med Kaninlandet till när Liseberg slår upp portarna den 27 april.

Redan före strejkvarslet var schemat pressat och dessutom har vinterkylan ställt till med stora problem. Varje dag måste marken värmas för olika anläggningsjobb.

- Vi hoppas vara klara till öppningen men vi har haft mycket tjäle som gjort att arbetet tagit längre tid. En veckas strejk räcker för att det blir tufft att hinna bli klar, säger Martin Simonsson, arbetsledare på Veidekke.

Egentligen är alla parter överens om att branschen behöver saneras men inte hur det ska gå till.

- Kraven från Byggnads är okej, som att alla vill att säkerheten ska vara nummer ett på ett bygge och att alla ska må bra, säger Martin Simonsson.

Byggnad hade vi önskat att kraven tagits på allvar i ett tidigare skede.

- Fortfarande är vårt krav att huvudentreprenören ska ta ansvar för underentreprenörerna och att detta ansvar skrivs in i Byggavtalet. För Byggnads medlemmar är frågan om ordning och reda helt avgörande, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin

Att medlarna tvingar ena parten i en konflikt att skjuta på åtgärden har bara inträffat tre gånger tidigare sedan lagen infördes år 2000, enligt Medlingsinstitutet.

Formellt är det Medlingsinstitutet som fattar beslutet, på inrådan av de medlare som försöker lösa konflikten, skriver TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.